Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Életműdíjat kap Bunuel volt társ-forgatókönyvírója

2016.09.13. 14:56
Az amerikai filmakadémia életmű-Oscarja után decemberben az Európai Filmakadémia (EFA) is hasonló díjjal tünteti ki Jean-Claude Carriére francia novellistát, forgatókönyvírót és színészt.

Carriére pályafutása kezdetén, a hatvanas évek elején rövidfilmeket készített, a Heureux anniversaire című kisfilmért 1963-ban alkotótársával, Pierre Étaix színész-rendezővel megosztva kapott Oscar-díjat. Később Luis Buñuel számos klasszikus filmjének társ-forgatókönyvírója volt, együtt írták az Egy szobalány naplója, A nap szépe, a Tejút, A burzsoázia diszkrét bája, A szabadság fantomja és A vágy titokzatos tárgya című filmek forgatókönyveit.

Carriére forgatókönyvíróként kétszer is elnyerte a Bafta-díjat: 1974-ben A burzsoázia diszkrét bájáért, 1989-ben pedig A lét elviselhetetlen könnyűsége című filmért, amit Philip Kaufmannal együtt jegyzett.

Forgatókönyvírói munkái közé tartozott még Volker Schlöndorff Bádogdob című alkotása, Louis Malle Milou májusban című filmje és Jonathan Glazer Születés című filmje is.

A jelenleg 84 éves francia filmest 2015-ben az amerikai filmakadémia is életmű-Oscarral tüntette ki.

Jean-Claude Carriére díszvendégként vesz majd részt az Európai Filmdíjak december 10-i díjátadó ceremóniáján, amelyet Wroclawban, Európa idei kulturális fővárosában rendeznek meg.