Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Élőszereplős Mulan készül, balhé lesz, ha nem ázsiai kapja a főszerepet

2016.09.13. 14:04
Közel százezren írták már alá azt a petíciót, amelyet az élőszereplős Mulan-film szereplőválogatása miatt indítottak. Az aláírók azt szeretnék, ha Hollywoodban nem fehér színészre osztanák a főszerepet, ha már a karakter kínai.

A Mulan egy 1998-as Disney-rajzfilm, elég jól sikerült. Egy kínai legendát dolgoz fel, amely szerint egy Mulan nevű parasztlány az apja helyett vonult be a császári hadseregbe, hogy megvédje hazáját a tatár támadóktól, és jobban harcolt, mint bármelyik férfi. Itt egy remek dal a filmből, Stohl András előadásában:

Most a Sony stúdió forgat élőszereplős változatot a sztoriból, a Mulan-rajongók és más emberek pedig máris aggódnak, hogy fehér ember lesz a főszereplő. Nem alaptalanul tartanak ettől, legutóbb a Ghost in the Shell – Páncélba zárt szellem című klasszikus anime amerikai verziója készült el Scarlett Johanssonnal, aki messziről sem tűnik japánnak.

Scarlett Johansson a Ghost in the Shell című filmben

Forrás: © MMXVI Paramount Pictures and Storyteller Distribution Co. All rights Reserved./Jasin Boland

A white-washing jelensége (itt egy átfogó cikk róla) ennél kevésbé egyértelmű, vagy felőlünk nézve kevésbé botrányos esetekben is feldühítette már a rajongókat. Zoe Saldanát például a Twitteren osztotta ki a Nina Simone hivatalos oldalát kezelő ember, amiért a színésznő be merte jelenteni, hogy ő fogja játszani Simone-t egy életrajzi filmben, és nagyon büszke rá. A twitterezők szerint viszont nem elég fekete a szerephez.

(Címlapi kép: InterCom)