Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Kezelje versekkel a stresszt!

2016.09.19. 13:58
Hathetes online kurzust indított a Warwick Egyetem orvosok, kutatók és híres brit színészek, írók, televíziós személyiségek bevonásával, hogy körbejárják a témát: az irodalom miként járul hozzá mentális egészségünk megőrzéséhez. A demencia problémáját például a Lear király felől is meg lehet közelíteni.

A FutureLearn nevű, online kurzusokat támogató program része lesz a Warwick Egyetem új kezdeményezése is: egy ingyen elvégezhető, hathetes tanfolyam, amelynek során az irodalom mint pszichológus lesz a téma. A kurzuson az irodalom és bizonyos irodalmi művek mentális egészségünkre gyakorolt gyógyító hatásairól lesz szó. Az előadások megtartásához orvosokat, kutatókat, írókat és az irodalomért rajongó színészeket kértek fel, többek között Ian McKellen és Stephen Fry is ideiglenesen az óraadói csapatot erősítik.

A syllabust áttekintve Shakespeare és Jane Austen művei biztosan terítéken lesznek, és minden héten egy-egy nehéz lelkiállapotot járnak körbe az oktatók. Először a stresszről fog szó esni, ezen belül is például arról, hogy a költemények olvasása, a versmérték hogyan segít minket megnyugtatni, kimozdítani a mindennapi feszült helyzetekből.

A második héten a szívfájdalom lesz a téma. Vajon orvosi eset-e, ha valakinek összetörik a szíve? És mit tanít nekünk Jane Austen Értelem és érzelem című regénye a szerelmi bánatról?

Hasonló logika mentén vitathatják majd meg a diákok a tanárokkal együtt a gyász, a trauma, a depresszió, a bipolaritás és a demencia kérdéskörét is. Utóbbi témával kapcsolatban a Lear királyt veszik elő, a trauma kezelésével kapcsolatban pedig az első világháborús költészetet. 

Ha izgalmasnak találja a kurzust, akkor itt lehet még rá jelentkezni.

(Címlapi kép: Sputnik/Evgenya Novozhenina)