Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Meghalt Curtis Hanson

2016.09.21. 10:28
A Szigorúan bizalmas, a Wonder Boys és a 8 mérföld Oscar-díjas rendezője 71 éves volt, évek óta Alzheimer-kórral küzdött.

Curtis Hanson a hetvenes évek elején kezdett filmezni. Mint a korszakban sokaknak – például Martin Scorsesének vagy James Cameronnak –, neki is Roger Corman adott először lehetőséget az általa gyártott, olcsó B-filmekben. Hanson a The Dunwich Horror című H. P. Lovecraft-adaptáció forgatókönyvét írhatta meg, nem sokkal ezután pedig már rendezőként is bemutatkozhatott.

A kéz, amely a bölcsőt ringatja – jobbra Rebecca De Mornay

Forrás: AFP

Első rendezése, a Sweet Kill című pszichothriller után végigdolgozta a hetvenes-nyolcvanas éveket, többségében alacsony költségvetésű, hamar feledésbe merülő műfaji filmeket csinált, köztük olyan gyöngyszemekkel, mint A szerelemben vesztes című tinifilm, amelyben Tom Cruise az egyik első filmszerepét játszotta.

Igazi sikert a kilencvenes évekbeli filmjeivel aratott. A Veszélyes vizekenben Meryl Streep került bajba vadvízi evezés közben, A kéz, amely a bölcsőt ringatta című háztáji thrillerben pedig a Rebecca De Mornay által játszott bébiszitterről derül ki, hogy talán mégsem jó ötlet rábízni a gyereket.

Russell Crowe és Guy Pearce a Szigorúan bizalmasban

Forrás: AFP

Hanson 1997-ben forgatott filmadaptációt James Ellroy Szigorúan bizalmas című hard-boiled krimijéből. A film az év egyik legnagyobb sikere lett, kilenc Oscar-díjra jelölték, amelyből kettőt meg is kapott: Hansont a forgatókönyvért, Kim Basingert a legjobb női mellékszereplőként díjazták. 

Tobey Maguire és Michael Douglas a Wonder Boysban

Forrás: AFP

A rendező ezután olyan remek filmeket forgatott, mint a Wonder Boys – Pokoli hétvége Michael Douglasszel, a 8 mérföld, Eminem első és utolsó filmfőszerepe, vagy a Szerencse dolga című, szerencsejáték-függőségről szóló szerelmi dráma. Utolsó alkotása a Mavericks – Ahol a legendák születnek című szörfös film volt, ezt már Michael Apteddel közösen rendezte.

Curtis Hanson a 8 mérföld forgatásán, 2002-ben

Forrás: Collection Christophel/© Universal Pictures/© Universal Pictures

Curtis Hanson kedd délután halt meg Los Angeles-i otthonában. 71 éves volt.

(Címlapi kép: Curtis Hanson és Kim Basinger a Szigorúan bizalmas forgatásán – AFP)