Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Nem ember írta ezeket a dalokat. De akkor ki?

2016.09.24. 09:58
És persze nem is az ufók, hanem egy mesterséges intelligencia, amely mostanában kezd a dalszerzésben is egyre nagyobb teret kapni. De vajon mikor születik meg a robotok Bob Dylanje?

A mesterséges intelligencia egyre nagyobb szerepet játszik az életünkben, és ez a folyamat minden bizonnyal csak gyorsulni fog a közeljövőben. Épülnek az okosházak, küszöbön az önvezető autó, pár éve pedig már a Turing-teszten is átment egy beszélgetőszoftver, először hitetve el sikeresen partnerével, hogy ember. Ha ez nem volna elég, a számítógépek már komponálnak is. Júniusban a Google osztott meg gép által generált zenét, aztán Brian Eno kísérletezett robot által rendezett videoklippel új albumához, a The Shiphez.

Most a Sony is előrukkolt két olyan dallal, amelyet mesterséges intelligencia írt. Azért túl eredetinek nem neveznénk a számokat, de egyelőre nem is ez volt a cél. A Daddy's Car gyakorlatilag egyszerű Beatles-utánzat, míg a Mr Shadow Irving Berlin, Duke Ellington, George Gershwin és Cole Porter stílusában készült. A gépnek azért még szüksége volt emberi segítségre, a szöveg megírását és a dalok elrendezést egyaránt Benoît Carré francia zeneszerző felügyelte.

Ezek a dalok azért még távol állnak attól, hogy forradalmasítsák a popzenét, ám lehet, hogy a mesterséges zene Bob Dylanjétől is már csak egy karnyújtásnyira vagyunk. Az utóbbi évek legjobb sci-fijei, mint A nő vagy az Ex Machina, épp azon próbálták elgondolkodtatni a nézőt, mivel járhat az ember és gép közötti határ közelgő elmosódása.

(Címlapi kép: Ex Mahina/DNA Films / Film 4 / Archives du 7eme Art)