Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Hogyan olvassunk és nézzünk filmeket intelligensen?

2016.09.25. 13:39
A munka, esetleg család mellett egyre kevesebb idő jut egy jó filmre vagy nyugodt olvasgatásra. Még a könyv- és filmkritikusok sincsenek ezzel másképp. A közelmúltban tartott brooklyni könyvvásáron az USA legnevesebb kritikusai osztották meg tapasztalataikat arról, hogyan lehet követni az újdonságokat a hétköznapi rohanásban, és mikkel nem érdemes frusztrálni magunkat.

Az Egyesült Államok legnevesebb film-, könyv- és zenekritikusait eredetileg azért hívták meg a brooklyni könyvvásárra, hogy a kritika átalakuló szerepéről vitázzanak a közösségi média korában. Ehelyett azonban AO Scott, a New York Times filmkritikusa, Margo Jefferson és Wesley Morris Pulitzer-díjas kritikusuk, illetve Hua Hsu, a New Yorker magazin munkatársa egy sokkal praktikusabb beszélgetést kezdeményeztek.

Forrás: Cultura Creative/© Cultura, all rights reserved./Ben Pipe Photography

Arra keresték a választ, hogy hogyan lehet a hétköznapi rohanásban követni az újdonságokat, nem lemaradni fontos kulturális történésekről, és mindemellett még élvezni is, amit látnak, hallanak, néznek. Megfogalmaztak néhány jó tanácsot, amely minden időhiánnyal küzködő felnőttnek segíthet legalább a lemaradástól való félelme leküzdésében: 

  • Engedjük el azt a kényszerképzetet, hogy minden kulturális történést követnünk kell. A kritikusok saját bevallása szerint ez még nekik sem sikerül, pedig nagyrészt ebből áll a munkájuk.
  • Készítsünk feljegyzéseket azokról a filmekről, könyvekről, zenékről, amelyek tetszettek. Nem kell kritikát írni, de az élmény megfogalmazásában és minél mélyebb átélésében sokat segítenek az önmagunknak készített jegyzetek.
  • Szűz szemmel próbáljunk tekinteni az alkotásokra, és ne előítéletekkel üljünk be például egy filmre. Ebben sokat segít az is, ha nem olvasunk róla előre kritikát. A lényeg, hogy mindenkitől függetlenül nekünk tetsszen egy alkotás.
  • Ne féljünk a változástól. Lehet, hogy főiskolásként egészen más zenékért rajogtunk, mint most, és nincs ezzel semmi baj. Szubjektív dolog, hogy kinek mi tetszik, ezért egy percig se érezzük magunkat hülyének, ha a barátaink közül csak nekünk tetszik egy film.
  • Ugyanígy, ne akarjuk minden barátunkra ráerőltetni a szubjektív véleményünket egy műalkotásról.

(Címlapi kép: Dreamstime)