Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Ez történik David Lynch varázslatos elméjében

2016.09.26. 12:22
A rendező egy könyvben is elárulta már, hogyan őrzi meg kreativitását, honnan és hogyan merít filmjeihez inspirációt. Ha eddig nem vettük a fáradtságot, hogy Lynch meditációs módszereiről olvassunk, akkor most elég megnéznünk egy animációt, amely az elméletét: a nagy hal kifogásának, azaz a nagy ötlet megtalálásának folyamatát illusztrálja. 

2006-ban jelent meg David Lynch könyve, a Hogyan fogjunk nagy halat? – Meditáció, tudat és kreativitás, amely a rendező művészetéről, műhelytitkairól, a több mint harminc éve gyakorolt transzcendentális meditációról és azoknak a kreativitására gyakorolt pozitív hatásáról szól. A könyv kapcsán néhány évvel később a The Atlantic készített interjút a rendezővel, most pedig a magazin animálta is David Lynch szavait. 

A fenti videó vizualizálja azt a folyamatot, ahogy eszbe jutnak David Lynchnek az új ötletek, ahogy inspirációt merít például az álmodozásból vagy az utazásokból. 

Így meséli a videóban: a kis halak kifogásához elég a sekély vízbe begyalogolni, de a nagy halak, azaz a nagy ötletek megtalálásához mélyre kell úszni (magunkban). Lynch szerint nincsenek eredeti ötletek, csak ötletek, amelyekbe sikerül beleakadnunk. Azt mondja, olyan ez, mintha a másik szobában ülne egy ember, akinek már birtokában van az egész film elejétől a végéig, de az alkotó, ez esetben Lynch, csak kisebb részleteket lát meg először a filmből.

Ezek az ötletdarabok eleinte nagyon absztrakt dolgok, amelyeket még nem lehet értelmezni, még nincs meg a nyitja ezeknek. Majd szépen lassan, ahogy egyre több ilyen töredék válik láthatóvá az ember számára, úgy állnak össze teljes egésszé, és úgy válnak az absztrakciók egyszerre érthetővé is. Lynch szerint ez az a pont, ahonnan neki lehet állni filmet csinálni. Olyanokat, mint például a Radírfej vagy a Mulholland Drive.

(Címlapi kép: AFP/Abdelhak Senna)