Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Krasznahorkai és Nádas is esélyes az irodalmi Nobel-díjra

2016.09.27. 09:25
Ismét felébred a remény, mert már tavaly is emlegették őket az irodalmi Nobel-díj esélyesei között.

Nádas Péter neve évek óta szerepel a fogadóirodák listáján, Krasznahorkai László pedig 2015-ben, ha nem is Nobel-, de Nemzetközi Man Booker-díjat kapott.

A Magyar Narancs azonban teljes joggal ráerősít a várakozásokra. „Az irodalmi Nobel-díj október eleji odaítélése előtt minden évben feltűnnek a sajtóban az angol fogadóiroda, a Ladbrokes oddsait ismertető, játékos hangvételű cikkek. Az esélylatolgatásokat ugyanis senki nem veszi komolyan, hiszen a jelölés és a kiválasztás minden fázisa egyaránt titkos” – írja a lap.

Viszont az is nagyon érdekes, hogy minél közelebb kerülünk az irodalmi Nobel-díj bejelentésének napjához, hirtelen még az addig legismeretlenebb író is valahogy az élre tör. Ez történt például a 2014-es győztessel, a francia Patrick Modianóval, akire kezdetben 100:1 arányban lehetett fogadni, majd egy héttel az eredmény kihirdetése előtt hirtelen a harmadik helyen állt.

Lehet, hogy a fogadóiroda tud valamit?

Az biztos, hogy idén érdemes ilyen szemmel nézni a csökkenő oddsokat.

Mindennek fényében izgalmas tény, hogy a 12 legesélyesebb között ott van Krasznahorkai László és Nádas Péter is.

A listát egyelőre Murakami Haruki vezeti, 5:1-hez lehet rá fogadni. Ehhez képest Krasznahorkaira 20:1-hez, Nádasra 25:1-hez lehet voksolni.

Nádas Péter is az esélyesek között

Forrás: MTI/Kollányi Péter

De korai lenne még az öröm, mivel, ahogy a Magyar Narancs írja: „az elmúlt öt évben nem nyert olyan író, aki a Ladbrokesnál nem szerepelt a három legesélyebb között, Nádas és Krasznahorkai pedig egyelőre hátrébb állnak.”

Érdemes lesz figyelni, melyik író oddsai kezdenek majd meredeken csökkenni az eredményhirdetést megelőző napokban. Az tutira jelent majd valamit.

Az elmúlt évek irodalmi Nobel-díjasai
2015: Szvetlana Alekszijevics – Többszólamú írásaiért, amelyekben a jelenkor szenvedéseinek és a bátorságnak állított emlékművet.
2014: Patrick Modiano – A művészi szintre emelt emlékezésért, amellyel megidézte a felfoghatatlan emberi sorsokat és feltárta a megszállás hétköznapjait.
2013: Alice Munro – A kortárs novella mestere.
2012: Mo Jen – Hallucinatív realizmussal elegyíti a népmesét, a történelmet és a mai valóságot.
2011: Tomas Tranströmer – Tömör, letisztult költői képeiért, amelyek új fényben mutatják meg a valóságot.
2010: Mario Vargas Llosa – A hatalmi berendezkedések feltérképezéséért és az egyén ellenállását, lázadását, alulmaradását bemutató erőteljes ábrázolásmódért.