Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Íme az egyetlen rajzfilm, amely kiakasztotta a szovjet cenzorokat

2016.09.26. 12:28
Az animáció volt a legszabadabb, az Üvegharmonikát mégis betiltották.

A Szovjetunióban nagy hagyománya volt a cenzúrának. Legyen szó irodalomról, festészetről vagy filmről, az elvtársak éberen őrködtek, nehogy a hebrencs művészek nagyon letérjenek a szocialista realizmus dicső útjáról. A rajzfilmeket valami miatt szabadabban kezelték. Persze legtöbbször ezt is a propaganda szolgálatába állították, de itt sokkal inkább elnézték a kísérleti, szürrealista, avantgárd elhajlásokat, mint a többi művészeti ágnak.

A burzsoázia diszkrét bája

Ellentétben az évtizedekre elsüllyesztett játékfilmek tucatjaival, a szovjet cenzorok sosem tiltottak be animációs filmet. Kivéve egyet, Andrej Hrzsanovszkij Üvegharmonikáját, amelyet most az Open Culture túrt elő az internet bugyraiból. A húszperces alkotás egy zenészről szól, akinek nem sikerül lenyűgöznie a szürreális világ szigorú arcú, keménykalapos uralkodóját.

Bár a film bevezetője hangsúlyozza, hogy a burzsoá társadalom árnyoldalait mutatja be, a bizottság mégis beleláthatta a szovjet cenzúra szatíráját is a történetbe (nem volt nehéz), valamint az is zavarhatta az elvtársakat, hogy az egész rajzfilm a hanyatló nyugat festői stílusát vette át.

(Címlapi kép: YouTube)