Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Én vezettem? Azt mondd meg, én vezettem? – 15 ok, amiért nem tudjuk megunni a Macskafogót

2016.10.02. 07:29
Harminc éve, 1986. október 2-án mutatták be a Macskafogót, amely minden bizonnyal a valaha készült legjobb magyar egész estés rajzfilm, egyben a teljes magyar filmtörténet megkerülhetetlen darabja. Egyszerre kémfilm, háborús film, paródia és szatíra, csak emlékezetes karakterek vannak benne, és iszonyatosan vicces. Kiszedtük belőle a 15 kedvenc pillanatunkat, de úgy, hogy nemcsak az ikonikus mondatokra, hanem például az utolérhetetlen hanghatásokra is odafigyeltünk.

Mi ez a hülyeség?

A behízelgő modorú gengszter, Nero von Schwarz csupán ebben az egyetlen jelenetben tűnik föl, de ennyiből is látszik, hogy a karakter simán elvinne a hátán egy önálló filmet. Gengszter, vállalkozó, ügynök és élvhajhász, ráadásul ő közvetíti ki a később csúnyán leszereplő patkányokat Teufelnek, vagyis tevékeny szerepet vállal az egerek győzelmében.

Akkor többnyire én győzök

Grabowski nélkül az egereknek persze nem lennének esélyük. Tipikus jelenet: egyszerre folytat agyas párbeszédet Bob Poljakovval, miközben próbálja megakadályozni, hogy a macskák lehallgathassák.

Bohócokra nincs szükségünk

A Macskafogóban a villanásszerűen felbukkanó figurák is egyéniségek, állapítja meg Varga Zoltán filmtörténész a magyar animációs filmmel foglalkozó monográfiájában. Példaként éppen ezt a szerencsétlen macskát hozza fel, akit Teufel hamar ki is iktat a történetből, mert bohócokra nincs szüksége.

Mennyibe került a kísérlet?

A Macskafogóban csak jó és parádés szinkronteljesítményeket hallhatunk. Itt Haumann Péter habog utánozhatatlanul, Benedek Miklós pedig Teufelként igazán fenyegető. Ez egyben nyitja is a kedvenc Teufel-jeleneteink sorát.

Mi az, hogy körülbelül?

Itt a második. Teufel, mint minden felelősségteljes főnök, pontosságot követel.

A beosztott szeresse főnökét

Egy újabb remek munkahelyi coub következik. Itt nagyon szép, ahogy Teufel a beosztottja szeretetét kéri, majd kiparancsolja őt az irodájából.

A főnök és a beosztottak közötti harmónia

A Teufel-műsor vége. Figyeljék meg a szív alakú szivarfüstöt! Egyben jó példa arra is, hogy a filmben nemcsak a szövegek, hanem a hanghatások is csodálatosak, itt a füst kifújását lehet százszor visszahallgatni.

Szalonnával. Sok szalonnával

Itt pedig Lusta Dick nyeldeklését. Magát a szöveget nem is szedtem ki külön, azt úgyis mindenki tudja fejből, hogy „szalonnával, sok szalonnával”. (Sosem értettem, miért kérdezi meg a stewardess, hogy Dick jéggel kéri-e a joghurtot. Ki eszi a joghurtot jéggel?)

Lusta Dick trombitál

Maradva Lusta Dicknél, nem is tudom, ki a kedvenc karakterem a filmből. Emiatt a jelenet miatt hajlok leginkább felé. Ahogy az életéért zenél, annál nincs meghatóbb. Hallgassuk csak meg, mit játszik a tehetséges egér:

Ma is konzervvért iszunk

Rögtön a trombitálás után jön a fővámpír reakciója, imádom, ahogy kibuggyan a szeméből egy kövér könnycsepp. Kár lenne ezért a tehetséges egérért!

Egy kicsit megijedtem

Lusta Dick a vécén. Tökéletes a kameramozgás, ahogy a repülőgép-katasztrófáról rásvenkelünk és közelítünk a mosdóra, és Dick Mikó István hangján bemondja a poént.

Már egy éve önnel él

Ezt a legendás riposztot is ismeri mindenki, de ebből a válogatásból sem lehetett kihagyni. Safranek apró meghajlása minden szervilis titkár számára példaértékű lehet.

Nem kell most levegő

Jöjjenek a film legkreténebb szereplői, a patkányok! Itt is a hanghatásra hívnám fel a figyelmet, a „nem kapok levegőt” közben hallatott bugyborékolás egészen kivételes. Előadja: Szombathy Gyula.

Én vezettem?

A hang, amit Kern András kiad, mielőtt a patkányvezér ráugrana Billyre, megint csak egyedülálló. Utána jön az emlékezetes „Én vezettem? Azt mondd meg, én vezettem?”

Ide a dohánnyal, vagy ízekre pofoztatom magam

Végül még egy epizódszereplő: az egérkisfiú, akit Buddy csak Mocsokfészeknek hív. Szerencsére a srác nem ijed meg a patkányok szemétkedésétől.

Nagyon ajánljuk az évfordulóra készített rövid videónkat is:

 

(Címlapi kép: YouTube)