Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Már ment a mozikban, amikor kivágtak pár képkockát a Kút című filmből

2016.09.30. 09:08
Körülbelül három másodpercet vágtak ki Gigor Attila nemrég forgalmazásba került thrilleréből, a Kútból – értesült a Népszabadság. Azoktól a képkockáktól kellett utólag megszabadítani a filmet, amelyeken egy tévéképernyőn Kálomista Gábor látható.

Több filmszínház is megerősítette a lapnak, hogy a forgalmazó Vertigo Média szerdán írásban jelezte: egy jelenetcsere miatt új kópiákat küldenek a filmből, és arra kérték a mozikat, hogy a jövőben kizárólag ezt az új verziót vetítsék az amúgy már egy hete bemutatott filmből. A Vertigo Média nem indokolta meg a változtatás okát, ahogy a rendező sem kívánt az ügyben nyilatkozni.

A cenzúrázott rész nem sokkal a film végkifejlete előtt volt látható, a kritikus jelenetben egy tévéképernyőn Kálomista Gábor médiaszemélyiséget mutatták a Hír TV egykori, Gajdics Ottó vezette Páholy című műsorában. Erről a műsorról korábban Gigor Attila maga mondta a Népszabadság interjújában, hogy azért tette be a filmbe, mert az azt követő, hétszáz migráns megfulladásáról szóló híradórészlettel együtt jól orientálja a nézőt: „itt ülünk valahol a Kelet és a Nyugat között”. Ezt arra az újságírói kérdésre válaszolta, hogy vajon Kálomista Gábor lenne-e a filmbeli Abszurdisztán metaforája. 

Kálomista Gábor

Fotó: Marton Szilvia

Kálomista állítólag nem látta még a filmet, de meg nem nevezett források szerint a szóban forgó interjút elolvasta, és személyes sértésnek vette, hogy a Kútban gyakorlatilag ő személyesíti meg Abszurdisztánt. Az ügyben a magát jobboldalinak valló producer sem akart nyilatkozni, annyit mondott csupán, hogy nincs álláspontja.

Fontos kiemelni még, hogy a cenzúrához a Filmalapnak nincs köze: a Magyar Nemzeti Filmalap a jelenlegi rendszerben nem foglalkozik az általa finanszírozott produkciók utóéletével. 

(Címlapi kép: Forrás: Vertigo Média)