Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Hátha nem veszi észre az amerikai író, hogy magyarul is megjelent

2016.10.02. 06:55
Az amerikai sci-fi írók honlapja közleményt adott ki, amelyben azt tanácsolja a szerzőknek és a fordítóknak, hogy ne dolgozzanak együtt a Galaktikát kiadó Metropolis Mediával. Olyan világhíres sci-fi szerzők vádolják műveik ellopásával a magyar Galaktika Magazint, mint például George RR Martin, akinek a fantasyje alapján készült a Trónok harca. Az írók szerint a Galaktika Magazin többüktől engedélykérés és fizetség nélkül közölt le írásokat az elmúlt években. 

A magyar Metropolis Mediától való elhatárolódást javasolja szerzőinek az amerikai sci-fi és fantasyírók honlapja. Az erről szóló közlemény néhány napja jelent meg a SWFA oldalán, de a botrány már régebbre nyúlik vissza. A Guardian most több érintett szerzőt is megkérdezett a magyar vonatkozású ügyről. 

Még márciusban írta meg a Mandiner, hogy az elmúlt két évben több alkalommal is a szerzők megkérdezése nélkül közölte írásaikat a fantasykat megjelentető Galaktika Magazin. Világhíres sci-fi szerzők rövidebb írásait hozták le ezzel a gyakorlattal, és többükkel csak azután kötöttek szerződést, hogy az érintett író kifogásolta a megjelenést.  Többek között Terry Pratchett, George RR Martin, Robert Heinlein, Kim Stanley Robinson és Connie Willis kiadója is megerősítette a Mandinernek, hogy a Galaktika magazin nem kért tőlük engedélyt az írások közlésére. 

Forrás: Citizenside/(c) copyright citizenside.com/Citizenside/See Li

A Galaktika Magazint és sci-fi könyveket is kiadó Metropolis Media bizonyos esetekben megkereste a szerzőket, és engedélyt kért tőlük műveik lefordítására és kiadására, több külföldi sci-fi és fantasyíróval viszont csak azután jutottak egyezségre, hogy már leközölték a magazinban írásaikat.  A brit Guardian magazin olyan esetről is tudomást szerzett,  amikor még az érintett szerző panasztétele után sem fizetett a magyar kiadó. Helyette felajánlották az írónak, hogy a legközelebbi írásáért majd magasabb honoráriumot adnak: 

Ha van egy új írása, amelyet közölhetünk, akkor ezúttal a megszokottnál többet fizetünk érte. Általában 10-20 dollárt tudunk fizetni, de most 30 dollárt fogunk. Tudom, hogy ez nagyon kis összeg, de sajnos a büdzsénk nem enged többet. Teljesen igaza van abban, hogy jár Önnek a honorárium, de kérem, vegye figyelembe, hogy a magyar piac sokkal kisebb az angol nyelvű országokénál” – idéznek egy magát nem megnevező szerző leveléből. 

A Metropolis Media tulajdonosa, Burger István júliusban kiadott közleményében a szerző kiadójának vezetőjével kötött „rosszul elsült szóbeli megállapodásnak” titulálta ezt a konkrét esetet. Az egyezség értelmében a Metropolis Media kiadásában magyarul is megjelenő könyve előzetes reklámjaként közölték le a szerző egyik rövidebb írását. 

A könyv jogaiért fizetett honorárium tartalmazta a magazinban megjelent írás díját is. A kiadó vezetőjével folytatott beszélgetésből számomra úgy tűnt, hogy nem akarnak 10-20 dolláros összegekkel bajlódni és erre külön szerződést kötni. Más szerzőket sem akartam ilyen kis összegekkel megkeresni. Természetesen hosszabb történetek és könyvek kiadásakor szerződéseket kötöttünk a szerzőkkel” – magyarázta a közleményben Burger István.

George RR Martin bal oldalon

Forrás: Citizenside/(c) copyright citizenside.com/Citizenside/See Li

A nyilvános botrányt kirobbantó Ann Lackie szerint a hangsúly a szerzőktől való engedélykérésen van. Az amerikai fantasyírőnő szerint nincs probléma azzal, ha egy szerző honorárium nélkül is hajlandó átengedni írását egy magazinnak, de ebben előzetesen meg kell állapodniuk a kiadóval. 

 (Címlapi kép: Science Photo Library)