Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Meghalt a történelem legnagyobb popslágerének szerzője

2016.10.06. 11:02
Hatvanhat évesen, rákban meghalt Rod Temperton brit dalszerző. Az ő nevéhez fűződik Michael Jackson legnagyobb slágere, a Thriller, de Temperton a popszakma többi nagy alakjával, többek között Quincy Jonessal és Lionel Richie-vel is dolgozott együtt.

A Warner/Chappell Music zeneműkiadó szerdai közleménye szerint Temperton a múlt héten halt meg Londonban, a rák egy agresszív típusával folytatott küzdelem után. A kiadó munkatársa, Jon Platt felidézte, hogy a brit zenész volt a Thriller, az Off the Wall, a Rock With You, Boogie Nights és még egy rakás popsláger egyedüli szerzője.

Temperton a Londontól 290 kilométerre északra fekvő Cleethorpesban született. Az 1970-es évek közepén egy fagyasztott áruval foglalkozó gyárban dolgozott, ekkor jelentkezett egy hirdetésre a Heatwave nevű funkcsapathoz, ahol billentyűseként kezdte a zenei pályafutását. Ezt követően olyan zenészekkel dolgozott együtt, mint Aretha Franklin, Herbie Hancock, Anita Baker, George Benson, Donna Summer, Quincy Jones és Lionel Richie.

Több számot is ő írt Michael Jacksonnak, többek között a Thriller is az ő nevéhez fűződik, a dalnak és az arról elnevezett albumnak is ő adta a nevét.  

Rod Tempertont Oscar-díjra is jelölték a Bíborszín című 1985-ös filmdráma egyik betétdaláért, amelynek társszerzője volt. Számos dalt írt a Billy Crystal és Gregory Hines főszereplésével készült Rémült rohanás (1986) című vígjátékhoz is.

(Címlapi kép: Getty Images/2013 David M. Benett/David M. Benett)