Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Főzze meg Salvador Dalí ezeréves tojásait!

2016.10.07. 11:01
Dalít már hatévesen is érdekelte a főzés művészete, később feleségével, Galával pedig pazar vacsorákat rendeztek a vendégeiknek. A szokatlan nevű és külsejű ételek receptjeit egy szakácskönyvben is lejegyezték, a Taschen kiadó ezt jelenteti meg most újra. 

Bőséges és bizarr vacsoráiról volt híres a Dalí-házaspár; vendégeiket gyakran kérték meg arra, hogy viseljenek jelmezt az étkezésekhez, és általában mindenféle vadállatot is beszereztek, hogy azok ott rohangáljanak az asztal körül.

A receptjeiket az 1973-ban megjelent Les diners de Gala című szakácskönyvükben osztották meg a közönséggel, most pedig a Taschen kiadó arra vállalkozik, hogy a könyvet negyven évvel később ismét kiadja. A 400 eredeti receptből 136-ot választottak ki az új kötetbe, tizenkét fejezetben mutatják be Dalíék különös ízlését és étkezési szokásait. A könyvbe belekerültek a házaspár által kedvelt afrodiziákumok és a festő ételekhez készített szürreális illusztrációi is. 

Ha a szakácskönyv a kezünkbe kerülne, akkor olyan Dalí-klasszikusokat is elkészíthetnénk, mint az Ezer éves tojások, a Csigákkal töltött borjúszeletek, a Békapástétom vagy a Tejkaramella fenyőtobozzal.

Nem biztos persze, hogy mindegyik saját fejlesztésű étel meghozza majd az étvágyunkat, időnként a kannibalizmus határát súroló leírásokat és képeket találunk a könyvben. Hozzá kell tenni azt is, hogy ez a gasztronómiai kitérő kizárólag olyan ínyenceknek való, akik nem diétáznak. Maga Dalí is kiemelte annak idején, hogy az ételek összeállításakor Galával mindent az ízeknek rendeltek alá, nem törődtek azzal, hogy azok egészségesek-e vagy sem.

„Ha te azoknak a kalóriaszámlálóknak a követője vagy, akik az étel élvezetét a büntetés egy formájává változtatják, csukd be a könyvet azonnal, ez túl eleven, túl agresszív, és arcátlan a számodra" – szól a festő tanácsa. 

Les Diners de Gala #cookbook #salvadordali #dalidinner

A photo posted by jasmined (@jasmined) on

(Címlapi kép: AFP/Stf)