Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Meghalt Andrzej Wajda

2016.10.10. 08:15
Hétfőre virradóra egy varsói kórházban halt meg 90 éves korában az Oscar-díjas lengyel filmrendező. Andrzej Wajdát napok óta mesterséges kómában kellett tartani, meg nem erősített információk szerint tüdőelégtelenség okozta halálát. 

Élete során több mint 40 játékfilmet készített, a lengyel történelem filmes krónikásaként tartották számon. Egész életművén végigvonultak a hamis mítoszok, a céltalanság, értelmetlen hősiesség témái. 

Legismertebb filmjei között szerepel a Csatorna,  amely az 1944-es varsói felkelésről szól, a Hamu és gyémánt, amely a második világháború utáni kultuszfilmek egyik első alkotása, vagy A márványember, ahol egy egykor ünnepelt, majd később félreállított sztahanovista a főszereplő.

2013-ban Walesa – A remény embere címen életrajzi drámát készített a volt lengyel államfőről, a Szolidaritás Nobel-békedíjas alapítójáról. Legutolsó filmjét, a Powidokit (Afterimage) jövő tavasszal mutatják be Lengyelországban, és a lengyelek ezt a filmet nevezik a legjobb idegen nyelvű film kategóriában a 2017-es Oscar-díjra.

Andrzej Wajda művészetét világszerte számtalan díjjal ismerték el. Több alkotása is elnyerte a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (Fipresci) díját, kitüntette az Európai Filmakadémia is. Életművéért a velencei mustrán Arany Oroszlán-díjat (1998), a berlini filmfesztiválon tiszteletbeli Arany Medvét (2006), a prágai Febiofesten Kristián-díjat vehetett át (2014).

A lengyel rendezők közül elsőként ő kapott Oscar-életműdíjat 2000-ben.

2011-ben Lengyelország legmagasabb állami elismerésével, a Fehér Sas Rend a kék szalaggal, a következő évben a Magyar Érdemrend Nagykeresztje polgári tagozatával tüntették ki. Wajda nevével az Amerikai Mozgókép Alapítvány (American Cinema Foundation) Szabadság-díjat alapított, amelyet kelet- és közép-európai rendezőknek adományoznak. 

Jane Fonda átadja az Oscar-díjat Andrzej Wajdának

Forrás: AFP/Timothy A. Clary

A rendező Suwalkiban született 1926. március 6-án. Katonatiszt apját a második világháborúban, 1940-ben végezték ki a szovjetek Katyńban (a katyńi vérengzést Andrzej Wajda Katyń című filmjében 2007-ben dolgozta fel). Az árván maradt fiú dolgozott munkásként, segédkezett templomok kifestésében, 1942-től harcolt a nácik ellen. A háború után festészetet tanult a krakkói képzőművészeti akadémián, 1952-ben a lódzi filmfőiskolán szerzett rendezői diplomát.

A rendező a szükségállapot 1981. decemberi bevezetése után hivatalosan nem emigrált, de Párizsba költözött. Az ott készült Danton, amely a francia forradalmi eseményeket állította párhuzamba a lengyelországi eseményekkel, elnyerte a brit filmakadémia díját a legjobb idegen nyelvű film kategóriában, és Wajda a legjobb rendezőnek járó francia César-díjat is átvehette.
A rendszerváltás idején tért haza, a szenátus tagjává választották. 1999-ben elkészítette Adam Mickiewicz eposzának, a nemzeti lét értelmét vizsgáló Pan Tadeusznak a filmváltozatát. 2002-ben mutatták be Aleksander Fredro Bosszú című vígjátékából készült filmjét, amelynek érdekessége, hogy az egyik főszerepet a lengyel-francia Roman Polanski filmrendező alakította.

A lengyel filmiskola alapítójának tekintett rendező azt vallotta:

A Jóisten két szemet adott a rendezőnek – egyet, hogy a kamerába nézzen, és egy másikat, hogy mindarra riasszon, ami körülöttünk zajlik.

Krakkóban japán rajzokat és képregényeket bemutató múzeumot hozott létre, 2002-ben pedig filmrendezői mesteriskolát nyitott Varsóban.

(Címlapi kép: RIA Novosti/Alexey Vitvitsky)