Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Az ókori görögök taníthatták meg a kínaiakat agyagkatonákat formálni

2016.10.12. 16:48
Ha Marco Polo ezt tudta volna! Már sok évszázaddal előtte felfedezték maguknak az európaiak Kínát, és az ókori görögök inspirálhatták a kínaiakat a híres agyaghadsereg megalkotására.

Egy friss kutatás szerint már 1500 évvel Marco Polo 13. századi, kínai utazása előtt is járt európai a távol-keleti területen.

„Bizonyítékunk van arra, hogy már a legelső császár korában szoros kapcsolat volt Kína és a Nyugat között, még mielőtt hivatalosan is megnyitották volna a Selyemutat. Ez jóval korábban van, mint ahogy mi egykor gondoltuk" – emelte ki Li Xiuzhen archeológus.

A régészek szerint ugyanis az első kínai császár, Csin Si Huang-ti sírhelyét védő agyagkatonák megalkotásakor az ókori görög mesteremberek szaktudására alapoztak a kínai kőfaragók. Az elmélet alapján időszámításunk előtt a 3. században görög kézművesek taníthatták meg a helyi szobrászokat a nagy méretű katonák megformálására. Ezt több minden is alátámasztja.

Egyrészt a 8000 darabból álló agyaghadsereg megalkotása előtt egyáltalán nem volt divat emberméretű alakokat faragni Kínában, a korábbi időszakokból maximum csak húsz centis szobrocskák maradtak fenn. Li Xiuzhen azt mondja, hogy ilyen hatalmas és kifinomult munkára akkoriban csak kívülről érkező segítséggel lehettek képesek a helyiek. Elsősorban az ókori görögök művészete inspirálhatta a kínaiakat. Ezt Lukas Nickel a Bécsi Egyetem professzora is megerősíti: úgy hiszi, hogy az első kínai császár Nagy Sándor közép-ázsiai hódításai eredményeképpen találkozhatott a nyugati szobrászművészettel, és görög szobrászokat fogadhatott fel a helyi mesterek tanítására.

De van egy másik elmélet is arra vontakozóan, hogy már jóval a velencei felfedező utazása előtt élhettek európaiak ezen a területen. Kína legnyugatibb tartományában ugyanis olyan mitokondriális DNS-t találtak, amely európai eredetre utal, és amely ráadásul a Csin Si Huang-ti császársága előtti évekből származik. Eszerint már a kínai császárság megalakulása előtt is munkálkodtak európai telepesek ezen a vidéken. 

(Címlapi kép: Origo)