Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Magyar filmesek bojkottálják Kálomista Gábor cégét

2016.10.12. 15:18
Kezd kiállni önmagáért a magyar filmszakma. Egyre bővül azoknak a filmeseknek a száma, akik visszautasítják, hogy a jövőben Kálomista Gábor producer Megafilm-cégcsaládjának bármelyik produkciójában is részt vegyenek. Mundruczó Kornél, Hajdu Szabolcs és Gigor Attila is az aláírók között van.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy Kálomista Gábor kivágatott néhány képkockát Gigor Attila legutóbbi, már napok óta a mozikban futó filmjéből, a Kútból azért, mert a filmben számára kedvezőtlen kontextusban tüntették fel őt (Kálomista egy tévé képernyőjén tűnt fel a Hír TV Páholy című műsorában).

A kifogásolt képkockákat utólag kellett a Kút készítőinek kioperálniuk a filmből, majd ennek következtében új kópiákat kiküldeniük az összes forgalmazó moziba. A történet azonban itt nem ért véget, a 444.hu szerint Kálomista Gábor cége, a Megafilm az üggyel párhuzamosan elkezdte meneszteni azokat a munkatársait, akik Gigor Attila filmjén is dolgoztak. Néhány nap leforgása alatt legalább húsz filmest, köztük vágókat, operatőröket, zeneszerzőket, vezető írókat, asszisztenseket távolítottak el.

A magyar filmes szakma a cenzúra és a kirúgások ügyében sokáig hallgatott, Gigor Attila és a film producere, Pusztai Ferenc sem akart nyilatkozni. Most azonban hirtelen több mint 150 filmes emelte fel hangját és vállalt szolidaritást egy nyílt levél aláírójaként. Mint írják: mélységesen elítélik, ahogy Kálomista méltánytalanul, embertelenül megvált több filmes kollégától egy személyes ügy miatt. Továbbá etikátlannak tartják, hogy a szakemberek megalapozott indoklás nélkül veszítették el munkájukat.

Ezért a filmesek – csak hogy néhány nevet említsünk: Hajdu Szabolcs, Gigor Attila, Enyedi Ildikó, Kenyeres Bálint, Mundruczó Kornél rendezők, Erdély Mátyás operatőr, Andrasev Nadja, Bucsi Réka animációs rendezők – azt kérik, vegyék fel őket a „megafilmes feketelistára”. 

Ezúton nyilatkozunk arról, hogy eme elfogadhatatlan, esetenként kollégáink egzisztenciáját veszélyeztető, és minden tekintetben filmszakmánktól idegen, beláthatatlanul káros magatartása miatt a jövőben nem kívánunk Megafilm-cégcsaládhoz köthető produkcióban semmilyen minőségben közreműködni

– fogalmaznak, és hozzáteszik, hogy várják a tiltakozáshoz csatlakozó további kollégákat.

(Címlapi kép: Marton Szilvia)