Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Azt tudta, milyen írógépbe pötyögte Hitler a Mein Kampfot?

2016.10.14. 09:30
Vajon Hitler saját kezével írta a Mein Kampfot? Rudolf Hess tényleg segített neki az írásban? Kik voltak fajelméletének forrásai? Ő maga találta ki az élettér szót, vagy lenyúlta valahonnan? Újabb titkok derültek ki a diktátorok bibliájáról. 

Amikor 2015 végén, hetven évvel Hitler halála után lejártak a Mein Kampf szerzői jogai, Christian Hartmann történész jegyzeteivel a német Kortárs Történelmi Intézet publikálta a kritikai kiadást. A megjelenés pillanatában elkapkodták mind a négyezer példányt, rögtön újra kellett nyomtatni. Olaszországban heves vitákat váltott ki, megjelenhet-e a Mein Kampf olasz fordítása. A vita eldöntésében segíthet Sven Felix Kellerhof munkája, a Hitler tiltott könyve, avagy a Mein Kampf története, amelyet most olaszra is lefordítottak.

Kellerhof német újságíró és történész, aki már számos monográfiát írt a nácizmusról. Ebben a könyvében precízen rekonstruálta Hitler művének születését, kiadásának és fogadtatásának körülményeit.

Forrás: Origo

Sok izgalmas felfedezése – írja az Il Giornale – segíthet jobban megérteni a Mein Kampf körül kialakult mítoszt.

  • Kellerhof alaposan megvizsgálta a szöveg keletkezését, és arra jutott, hogy minden korábbi véleménnyel szemben a könyvet teljes egészében Hitler írta.
  • Azt is megállapította, hogy a kézirat nagyobbik részét maga Hitler a két kezével pötyögte a gépbe.
  • A korábbi feltételezésekkel szemben Rudolf Hess nem vett részt a szöveg létrehozásában, legfeljebb a vázlatok javításában. Ráadásul azokat is átpasszolta későbbi feleségének, Ilse Pröhlnek.

Kellerhof állítását megerősíti öt eredeti oldal és közel 20 vázlat, amelyet még 2006-ban találtak meg, és amelynek minden lapja kétséget kizáróan Hitler saját használatú, Meteor márkájú írógépéből származik.

Kellerhof Hitler forrásait is rendbe rakta. A leendő diktátor a legritkább esetben nevezte meg a forrásait, ezeket valóban úgy kellett kinyomozni.

Köztük van Henry Ford A nemzetközi zsidó című munkája is. Azt nem értem, ez miért számít olyan nagy felfedezésnek, hiszen eddig is köztudott tény volt.

Az viszont új infó, hogy a svéd orvos, Herman Bernhard Lundborg és Hans F. K. Günther fajelmélete mutatható ki egyértelműen Hitler szövegéből.

Kiderült, hogy az élettér (Lebensraum) kifejezést Rudolf Hess egyik tanárának, Karl Haushofernek a gondolatai ihlették.

Hitler antiszemitizmusáról is mond újat a szerző. Hitler ugyan a Mein Kampfban azt hajtogatja, hogy bécsi tartózkodása legelejétől fogva bősz antiszemita, de ezt – Kellerhof szerint – semmi más nem igazolja.

A Mein Kampf 1938-as kiadása

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Franz-Peter Tschauner

Sőt. Kapcsolata az olyan zsidó családokkal, mint például Jahondáék, még akár cáfolja is. Kellerhof úgy véli, Hitler antiszemitizmusa a müncheni sörpuccs (1923) után kezdett csak a náci ideológia részévé válni.

A német történész könyve utolsó fejezetében azt fejtegeti, hogy a Mein Kampf csak akkor válik veszélyessé, ha mítoszt gyártunk belőle, illetve tabuként kezeljük.

(Címlapi kép: AFP/Tobias Schwarz)