Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Feketelistára tehették az Oldboy rendezőjét

2016.10.17. 15:28
Park Chan-wook a hihetetlenül erős dél-koreai filmipar egyik legnagyobb neve, akinek a nyugati fesztiválokon is mindig epekedve várják vérgőzös filmjeit. Úgy tűnik, ez sem menti meg a kormány haragjától.

Sokan meglepődtek, mikor kiderült, hogy Dél-Korea nem a hatalmas nemzetközi érdeklődést generáló A szobalányt nevezi az idei Oscar-versenybe, hanem Kim Jee-woon történelmi thrillerét, a The Age of Shadowst. Egy múlt heti újságcikk szerint ennek a döntésnek akár ahhoz is köze lehet, hogy Tarantino kedvenc koreai filmrendezője, Park Chan-wook is felkerült a kormány feketelistájára, így megvonhatták filmjétől a pénzügyi és logisztikai támogatást.

A Hankook Ilbo napilap állítása szerint létezik egy száz oldalas dokumentum, amelyen 9473 kormányellenesnek elkönyvelt művész neve szerepel. Többségük azzal került fel a listára, hogy nyilvánosan elítélte a kormány reakcióját a 304 halálos áldozatot követelő, 2014-es kompkatasztrófa után, vagy pedig a jelenlegi miniszterelnök riválisát támogatta a 2012-es választáson. Az ellenzék gyanúsnak nevezte a dokumentumot.

Csak remélni tudjuk, hogy Park - a többi művészhez hasonlóan – nem kényszerül hosszabb szünetre az állítólagos feketelista miatt. Akárhogy is, A szobalányt nemsokára nálunk is bemutatják.

(Címlapi kép: AFP/Anne-Christine Poujoulat)