Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Az Aranyélet pontosan megmutatja, hova jutott az ország

2016.10.28. 09:41
Három részt néztünk meg az Aranyélet új évadából, de már ennyiből is látszik, hogy az alkotók most még bátrabban és őszintébben mutatnak rá arra, mi megy itthon. A hősök képtelenek jó útra térni, mert az új élettereiket is áthatja a becstelenség és a korrupció. Bepillantunk a rendszerváltás éveibe is, hogy lássuk, már ott elrontottuk.

Az utóbbi évek két legsikeresebb HBO-s sorozatát, a Terápiát és az Aranyéletet könnyű párba állítani aszerint, hogy az egyik a magánélet titkait, a lelki frusztrációkat, elhallgatott szorongásokat vesézi ki, a másik pedig a társadalmi hazugságokat leplezi le, a kibeszéletlen közügyekről mond valamit. Vagyis mindkettőnek a magyar tévésorozatok világában mindenképp szokatlannak ható őszinteség és a témaválasztás bátorsága a kulcsfegyvere, és nyilván emiatt is sikeresek.

Ónodi Eszter és Döbrösi Laura

Forrás: HBO/Sághy Tímea

Az Aranyélet alkotóinak állítása az, hogy a magyar társadalomban legfeljebb nagyítóval találni olyan munkát vagy életteret, amelyet ne itatna át a korrupció és a hazugság. Ha azt hisszük, becsületes helyen vagyunk, végre tisztességes életet élhetünk, általában hamar kiderül, hogy megint csak valami bűntanyára keveredtünk. Így válik cinikusabbá, elkeseredettebbé, lelketlenebbé az ember, így töri meg, idomítja be a rendszer a magyar átlagembert. Szokás mondani, hogy a foglyokból a börtönben válik igazi bűnöző – nos, az Aranyélet Magyarországa eleve börtön, amely a polgáraiból farag gazembert.

A második évad nyomatékosítja és időben is kiterjeszti az írók alaptételét. Az előző évadban gyilkossá lett, de a gengszteréletet maga mögött hagyó Miklósi Attila (Thuróczy Szabolcs) jó útra térne, biztonsági őrként kezd dolgozni egy közértben. Nagyon hamar kiderül, hogy a bolt is úgy működik, mint egy kis bűnszervezet, és nem a lejárt áru újracímkézésre gondolok. A boltosok összejátszanak, Attila pedig megint kénytelen segédkezni a törvénytelenségekben.

Thuróczy Szabolcs lövöldözés közben

Forrás: HBO/Sághy Tímea

Közben bepillantunk a három főhős, Attila, Janka és Hollós Endre fiatalkorába is. A rendszerváltás időszakban járunk: ügyeskedő hőseink kárpótlási jegyekkel üzletelnek, Hollandiába autóznak piti biztosítási csalásokat elkövetni, söröznek meg cigarettáznak a presszóban. A rendszerváltás hajnala hálás téma, Bonanza Banzai-dalokkal, gulyáskrémes szendvicsekkel és

elcsípett R-Go-koncerttel nem nehéz nosztalgikus hangulatba hozni a nézőket, pláne, hogy ennek a korszaknak a filmes mitologizálása máig nem történt meg – nem nagyon tudunk háromnál több olyan filmet mondani, amely mondjuk a Moszkva térhez hasonló erővel tudta volna láttatni ezt az időszakot.

Waskovics Andrea és ifj. Vidnyánszky Attila

Forrás: HBO/Sághy Tímea

De az alkotók a múltbeli jelenetekben is kíméletlenül rámutatnak a nagy remények mögött húzódó simlisségekre, szembesítenek a könnyen kihasználható kisemberekkel, akikből aztán a rendszerváltás vesztesei lesznek. Persze a jelent elnézve az akkori nyertesek is elég sokat veszítettek mára. A becsületüket is, bár az nem annyira érdekli őket, viszont a családjuk, az egzisztenciájuk, az életük akkor is veszélybe kerülhet, ha szakmájuk szerint éppen ők nyúlnak le, csapnak be másokat – a második évad elején Hollós Endre (Anger Zsolt) kénytelen rájönni, hogy mindig van nagyobb hal.

Anger Zsolt

Forrás: HBO/Sághy Tímea

A nagyobb hal most Gál Feri, Attila és Hollós gyerekkori, halottnak hitt barátja, aki egyszer csak besétál az Attila által őrzött-védett közértbe, de felbukkanása nem éppen a véletlen műve. A sajnálatosan ritkán filmező Végh Zsolt a második évad legfontosabb új színésze, de a többi, most először felbukkanó karaktert is remek színészekre bízták, ami önmagában nem meglepő, az viszont magyar filmben jóformán egyedülálló, hogy ilyen sok színész magabiztosan erős alakítást tud hozni filmen is, nem csak színházban.

Végh Zsolt

Forrás: HBO/Sághy Tímea

Ez a rendezők, Mátyássy Áron és Dyga Zsombor érdeme, akik magabiztosan vezetik a fiatal színészeket a múltbeli jelenetekben – ifjabb Vidnyánszky Attila annyira intenzív és rokonszenves Attilaként, hogy nevetséges parókájáról is eltereli a figyelmet –, és a fő történetszálon is gond nélkül vezetik be az új arcokat.

A jelenben talán Attila és Janka fia, Márk (Olasz Renátó) sztorija a legizgalmasabb: Márk most az egyetemen, HÖK-ösként próbál nagyot kaszálni, az így megismert figurák – Tasnádi Bence élveteg HÖK-elnökétől Nagypál Gábor robbanásveszélyes maffiózójáig – pedig egyszerre fenyegetőek és szórakoztatóak, így ez a történetszál könnyedebb a többinél.

Az előtérben Olasz Renátó

Forrás: HBO/Sághy Tímea

Némi könnyedségnek pedig csak örülni lehet, mert az Aranyélet második évada az első három epizód alapján komorabb, sötétebb az előzményeknél. Attiláék lányával, Mirával (Döbrösi Laura) nagyon csúnya dolgok történnek, és az eddig csúcsragadozóként látott Hollós is megismerkedik az áldozati szereppel, ami szerencsésen kihozza az utóbbi időben túl sok gonoszszerepet játszó Anger Zsolt érzelmesebb oldalát.

Egyedül mintha Janka (Ónodi Eszter) karaktere toporogna egy helyben: még mindig okosban akar megoldani minden felmerülő nehézséget, nem tanul a hibáiból, inkább biztonságot ígérő férfiakhoz rohangál. Ezt láttuk már az első évadban. Az alkotók ugyanakkor megígérték, hogy Janka el fog mozdulni erről a holtpontról: a második évad leglátványosabbnak és legsötétebbnek ígért epizódjában, az ötödikben kulcsszerep jut majd neki.

Waskovics Andrea, Kovács Tamás, ifj. Vidnyánszky Attila

Forrás: HBO/Sághy Tímea

Az Aranyélet második évadát nézve senkinek nem kerekedik jó kedve. A sorozat világában nyomasztóan kilátástalannak tűnik mindazok helyzete, akik jó irányba, tisztességgel akarnak változtatni az életükön. Ha körbenézünk, csalást és reménytelenséget látunk. Bátor és felelős döntés volt ezt megmutatni a sorozatban, és nem lesz kis feladat innen továbblendíteni a szereplőket és a történetet.

Az Aranyélet új évada november 6-án indul a HBO-n és az HBO GO-n.

(Címlapi kép: HBO/Sághy Tímea)