Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Herzog kézenfogva visz minket a földi pokolba

2016.10.18. 13:57
Egyszerűen megunhatatlan, ahogy Werner Herzog reszelős hangján, jellegzetes, német akcentusával megfejti a világ nagy kérdéseit. Most épp a vulkánokkal nézett farkasszemet.

A kompromisszumokat hírből sem ismerő Werner Herzog a dokumentumfilmekben sem veszíti el egyéni hangvételét, sőt ezek talán még személyesebbek, mint játékfilmjei. Mintha csak a rendező filozofikus jegyzeteit olvasgatnánk, miközben a vásznon hömpölygő, hipnotikus képeket csodáljuk. A központi témák persze itt is ugyanazok, mint a régi klasszikusainál: az ember létét fenyegető természeti erők, amelyek egyszerre csodálatosak és félelmetesek.

Nemrég az életünk minden területét átszövő internet lényegét kutatta a Lo and Beholdban, most pedig a világ legveszélyesebb tűzhányóiba pillantott bele, hogy elmondja nekünk, mit látott ott. Az Into the Inferno a pusztító láva szomszédságában élő emberekről szól, vagyis természet és civilizáció ellentmondásos kapcsolatát igyekszik feltérképezni. Valljuk be, ennél testhezállóbb témát elképzelni is nehéz volna Herzog számára.

Titokzatos, legjobb békén hagyni, az eredete baljós homályba vész, és látszólag minden pillanatban kész a kitörésre – kommentálja Herzog a látványt a friss előzetesben, a Netflixen pedig hamarosan elérhető lesz maga a film is.

(Címlapi kép: Associated Press)