Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Film készül Nico utolsó éveiről

2016.10.25. 11:05
Nicóra általában mindenki úgy emlékszik vissza, mint Andy Warhol felfedezettjére, világhíres modellre és énekesnőre, akinek mély énekhangja elengedhetetlenül szükséges volt ahhoz, hogy a Velvet Underground karrierje beinduljon. A 80-as évek Nicójáról viszont már sokaknak csak egy elcsúnyult narkós, egy lecsúszott popsztár ugrik be. Ezt a képet szeretné árnyalni Susanna Nicchiarelli filmje.

Az olasz rendező a Nico, 1988 című filmjében kizárólag az énekesnő utolsó két évére fog koncentrálni, és már az is megvan, hogy ki alakítja majd a heroinfüggő, egykori underground ikont. A leginkább A kommunából ismert dán színésznőt, Trine Dyrholmt találták meg a szerepre. 

„A legtöbb ember azt gondolja (ahogy Andy Warhol egyszer mondta), hogy a Velvet Undergrounddal, valamint a Factoryval való együttműködése után – és azután, hogy a legtöbb rocksztárral lefeküdt azokból az időkből – Nico egyszerűen csak egy »elhízott narkós lett, és eltűnt«. De tényeg így alakult az élete?” – tette fel a költői kérdést Susanna Nicchiarelli a Római Filmfesztiválon.

A rendező szeretne ehhez képest a felszínes hozzáálláshoz képest mélyebbre ásni Nico életének utolsó szakaszában, ezért készülő filmjéhez a Nico fiával és egykori menedzserével készült interjúk adják az alapot. A film 1987-ben fog kezdődni, amikor a 48 éves, szóló előadóművészként fellépő énekesnő európai turnéját csinálta (többek között Pécsett is fellépett). A körút során vele tartott új menedzsere, Alan Wise és a fia, Ari is. A nagyjából húsz évig erősen drogfüggő Nico ekkorra már megpróbált lejönni a heroinról. 

Az igaz, hogy karrierjének csúcsán akkor volt, amikor az ő közreműködésével megjelent 1967-ben a Velvet Underground debütáló albuma The Velvet Underground & Nico címen. Az eredetileg Christa Päffgen névre hallgató Nico három dalt (Femme Fatale, All Tomorrow's Parties, I'll Be Your Mirror) énekelt fel a lemezre, és mind a mai napig ezek a 60-as, 70-es években működő zenekar legkedveltebb számai. De Nico karrierje korántsem csak a Velvet Undergroundra és még csak nem is Andy Warhol művészeti stúdiójára, a Factoryra szorítkozott: Nico még 18 éven keresztül szólóénekesként dolgozott, összesen hat lemezt jelentetett meg. Legutolsó albuma az 1985-ös Camera Obscura volt.

(Címlapi kép: Flickr/GanMed64)