Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Ettől a pápától mentsen meg az isten

2016.10.29. 16:12
Szorongás, bűnbeesés, intrika, groteszk humor – minden megvan Az ifjú pápában, hogy Paolo Sorrentino kifordított Vatikánja tíz részen keresztül behúzzon minket. A vívódó, belső démonaival küzdő egyházfőt alakító Jude Law pedig valószínűleg életének egyik legjobb szerepét kapta.

David Lynch, Steven Soderbergh, Martin Scorsese, Woody Allen vagy a Coen-testvérek után végül A nagy szépség és az Ifjúság rendezője, Olaszország jelenleg legnépszerűbb filmese, Paolo Sorrentino is beállt a sorba, és nevét adta egy tíz részes minisorozathoz. A Jude Law és Diane Keaton főszereplésével készült Az ifjú pápa a sorozatok között a költségesebbek közé tartozik, 45 millió dollárral tényleg tekintélyes produkció, de hát Sorrentino nem játszik kicsiben: az ő teátrális vízióihoz, amilyen ez a produkció is, kell is az anyag. 

Számomra az volt a nagy kérdés, hogy vajon való-e neki a műfaj, hiszen egy olyan rendezőről van szó, aki nem is egyszerűen filmekben, mint inkább filmes költeményekben gondolkodik, minden képkockát önálló műalkotásnak szán, és nem éppen a pörgős vagy rafinált cselekményszövéséről ismerjük, hanem inkább a radikális fordulatokat mellőző líraiságáról.

A válasz az első két rész megnézése után meg is fogalmazódott bennem: ez a téma, és ez a teleregényekre emlékeztető forma valójában abszolút passzol hozzá, és még csak nem is kellett különösebb megalkuvásokat kötnie; nagyon sorrentinós lett a sorozat. Ha valaki tehát nem bírja a stílusát, az ne is görgessen tovább. 

Forrás: GIANNI FIORITO/HBO

A széria onnan indul, hogy új pápája lett a világnak, méghozzá nem is akármilyen vezetőt választott meg a konklávé: Lenny Belardo, azaz XIII. Piusz szemtelenül fiatal és jóképű, magasról tesz a „tömjén- és halálszagú" Vatikán bizonyos szokásaira, Amerikából hozott pragmatikusságával pedig az első perctől kezdve bosszantja a körülötte levő, betokosodott egyháziakat. Például folyamatosan dohányzik, cukormentes kólát reggelizik, és bezáratja a Vatikáni Múzeumot, ha kedve támad egyedül lenni benne. 

A sorozat a katolikus egyház álszentségét, és nem kevésbé a Vatikán emberi oldalát is be akarja mutatni, ezt ráadásul elég szórakoztató módon teszi. A fonákját látjuk mindannak, amit ez az apró városállam egyébként kommunikálni szokott magáról, és Sorrentino sok esetben hétköznapivá alacsonyítja a kifelé erőt és hatalmat sugárzó falak mögötti történéseket.

Diane Keaton

Forrás: Gianni Fiorito/HBO

Szembesülünk a diplomáciai kihívásokkal, a vatikáni marketing ügyes-bajos feladataival – mint, hogy az új pápa fotójával készült merchandise cuccokat mihamarabb le kéne gyártani, mert már piacon vannak a hamisítványok –, látjuk a nemi vágy visszafojtásával járó belső küzdelmeket, ahogyan az egymás utáni kémkedést és egymás elárulását is. Ez pedig hol inkább kedves (Diane Keaton „I'm a virgin” feliratú pólójától kezdve), hol pedig groteszk humorral van tálalva.

Ebbe a képmutató világba kerül bele Lenny Belardo, aki rendesen felborítja az egyházi vezetők nyugadalmas életét. Jude Law ajándékot kapott ezzel a szereppel, mert izgalmas és összetett figurát kell játszania, aki legalább olyan kétszínű, mint a környezete, teli van ellentmondásokkal, folyton vívódik, kiszámíthatatlan és a második részé végére már gyakorlatilag eldönthetetlen, hogy mennyi benne a jóság és mennyi a sötétség (azért inkább az utóbbiból van több). 

Indításnak elég jó, hogy a néző azzal van elfoglalva, hogy megpróbál kiigazodni Lennyn – ügyesen meg vagyunk vezetve. A Sorrentinótól megszokott módon az álom keveredik időnként a valósággal, és miközben az új pápa arról fantáziál, hogy kihirdeti a maszturbálás szabadságát az egymilliárdnyi követőjének, addig bizonyos kérdésekben meg hardcore konzervatív. Egyszerre akar popsztár lenni és nem mutatkozni a nép előtt.

Ez a játék biztosan legfoglal minket néhány részre, de szerencsére nemcsak erről van szó. Hamar nyilvánvalóvá válik, hogy egy masszív lélektani regényt megszégyenítően komoly tétje van Az ifjú pápának. Az egyház fokozódó utálata, a belső rosszakarók ármánykodásai mellett Lennynek meg kell tanulnia belső meggyőződésből pápának lenni. Mindezt úgy, hogy magára van hagyva – hiába van mentora Diane Keaton személyében –, retteg a felelősségtől, a cölibátus megszegésétől és ami egy pápára nézve elég szörnyen hangzik: hitének totális elvesztésétől. 

A sorozat első epizódjai az HBO GO-n már nézhetők.

(Címlapi kép: Origo)