Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Végre beszélt Bob Dylan a Nobel-díjáról

2016.10.29. 09:21
Egyúttal azt is megmagyarázta, hogy miért várt ilyen sokáig azzal, hogy reagáljon a kitüntetésére: egyszerűen nem talált szavakat, mikor megtudta a hírt. Bob Dylan tervezi, hogy részt vesz a hivatalos díjátadón.

Két hete már, hogy sokak meglepetésére bejelentették: Bob Dylané az idei irodalmi Nobel-díj, „amiért új költői formákat teremtett az amerikai zenei hagyományban”. Az énekes-dalszerző Dylan azonban egészen idáig nem reagált a kitüntetésre, még koncertet is adott anélkül, hogy csak egy szóval is megemlítette volna az elismerést. A Svéd Akadémia egy ideig hívogatta őt, megpróbálták vele személyesen is közölni a jó hírt, de miután Dylan sosem vette fel a telefont, az intézmény felhagyott a próbálkozásokkal. Sara Danius, az akadémia titkára ezt követően belenyugvással nyilatkozott: „Jelenleg nem teszünk semmit. Telefonon és e-mailekben is kapcsolatba léptem legközelebbi munkatársával, és nagyon kedves válaszokat kaptam. Ez jelenleg tökéletesen elég.” 

Azonban voltak, akik inkább arrogánsnak tartották a zeneszerzőt a hallgatása miatt, sőt, akadt olyan is, aki azt jósolta, hogy Dylan a december 10-i hivatalos díjátadóra sem megy el. 

Nos, 2016. irodalmi Nobel-díjasa végre eloszlatta a kételyeket. Ő maga hívta fel Sara Daniust, és közölte vele, hogy ha egyáltalán még lehetséges, akkor feltétlenül részt venne a stockholmi ceremónián. A díjhoz a következő kommentet fűzte:

Nagyra becsülöm a kitüntetést, a Nobel-díj hírétől elakadt a szavam.

Dylan a Daily Telegraphnak is nyilatkozott, ahol elmondta, hogy alig hiszi el, hogy ő kapta a díjat, hiszen mégis „ki mer ilyesmiről álmodni?”

Akárhogy is, a Nobel Alapítvány, amely pénteken közölte az énekes és a Sara Danius közötti beszélgetés részleteit, azt közölte, hogy egyelőre még nincs eldöntve, hogy Bob Dylan részt fog-e venni a Nobel-hét bármelyik eseményén is decemberben.