Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Cziffra György több volt egyszerű virtuóznál

2016.10.31. 15:02
A virtuóz címmel dokumentumfilmet forgattak Cziffra Györgyről, minden idők legzseniálisabb zongoristájáról. Itt az előzetes.

Az 1960-as években a világ első számú zongoristájának tartották Párizsban. Élete olyan kalandos volt, hogy rendező legyen a talpán, aki egy dokumentumfilmben annak legalább egy részét vissza tudja adni.

A dokumentumfilm játékfilmes betétek, archív filmrészletek, fotók, interjúk és speciális 3D animációk segítségével eleveníti meg a meseszerű életutat.

A film forgatókönyvét Havas Miklós és Kékesi Attila írta, a film producere Havas Miklós, rendezője Kékesi Attila. Főszereplője és zenei rendezője Balázs János zongoraművész, aki Cziffra miatt lett muzsikus és mestere emlékének életben tartására fesztivált is szervezett.

Cziffra György Budapesten, az angyalföldi Tripoliszban született. Számára a zongora billentyűin keresztül vezetett kiút az angyalföldi nyomorból. Jolán nővére bérelt pianínójára már nagyon korán rávetette magát. A cigányzenész családnak anyanyelve volt a muzsika. Apja, aki szintén György névre hallgatott, egyes források szerint cimbalmosként, mások szerint hegedűsként kávéházakban, színházakban zenélt, Párizst is megjárta.

A virtuóz

Forrás: Habana Media/Fotó:Losonci Pál

Nyolc évesen ő volt a Zeneakadémia vala élt legfiatalabb növendéke. Több mint húsz éven át Budapest füstös lokáljaiban volt bárzongorista, az ötvenes években egy sikertelen disszidálási kísérlet után börtönbe került. Kényszermunkára ítélték, ahol nem bántak vele kesztyűs kézzel, pedig a kezére igazán nagy szüksége lett volna.

A virtuóz

Forrás: Habana Media/Fotó:Losonci Pál

Mivel azonban 150 kilós kőtömböket kellett mozgatnia, izmai kinyúltak és megkeményedtek. Hogyan lett ebből mégis a világ egyik legnagyobb zongorvirtuóza? Ezt próbálja meg bemutatni a dokumentumfilm, amelyet Cziffra György születésének 95. évfordulója alkalmából, november 6-án vetítenek a Duna World csatornán.

(Címlapi kép: wikipedia)