Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Ötmillió dollárba fájhat Claptonnak ez a tévedés

2016.11.01. 10:23
Eric Clapton 24 éve játszotta el az Alberta című dalt az MTV-n. Most pert akasztanak a nyakába, mivel hibásan tüntette fel a szerzőt.

A híres Unplugged albumon szereplő dalt Lead Bellynek tulajdonította, pedig az valójában Bo Carter egyik 1928-ban felvett szerzeményén, a Corrine, Corrinán alapul. A sztori innentől kicsit szövevényessé válik: Bo Carter ugyanis évekig nem védette le a dalt, amit a Mississippi Sheiks fel is dolgozott Alberta Blues címen. Clapton ezt a verziót vette alapul. És akkor hogy kerül ide mégis Lead Belly? Hát úgy, hogy neki van egy ettől teljesen független dala, amelyet szintén Albertának nevezett el, Claptonék pedig egyszerűen összekeverték a kettőt.

Persze nem maga Bo Carter perel, hiszen ő már 1964-ben meghalt. Az unokái viszont még élnek, és egyikük most látta elérkezettnek az időt, hogy kipréseljen ötmillió dollárt Claptonból és az MTV-ből a családját ért jogsérelemért. Nem is tudtam, hogy mennyire fontos ez a dal, amíg pár éve utána nem néztem. Ez egy jól ismert dal. Bo tulajdonképpen feltalált egy stílust, és rengeteg zenészre hatást gyakorolt, megérdelmi, hogy a neve fel legyen tüntetve - mondta Miles Floyd, aki szerint csak annyit követelnek, amennyi jogosan jár nekik.

Azt majd meglátjuk, hogy a bíróság is így látja-e. Mindenesetre az Eric Clapton Unplugged album ennél lényegesen több bevételt termelt. Csaknem 8 millió példány fogyott belőle, arról már nem is beszélve, hogy új lendületet adott a zenész karrierjének a kilencvenes években.

(Címlapi kép: AFP)