Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Kutyák vizelik le az emléktábláját

2016.11.03. 13:26
Semmiféle táblát nem akarok, legfeljebb ott, ahol a kutyák pisilnek. Ez volt a csehek – számomra legnagyobb – írójának, a drága jó Bohumil Hrabalnak a kérése arra az esetre, ha netán valakinek a halála után eszébe jutna ilyen perverz módon tisztelegni az emléke előtt.

Amikor a fenti sorokat annak idején egyetemistaként olvastam, nem gondoltam volna, hogy eljön a nap, amikor Hrabal kívánságát a Rákóczi úton saját két szememmel látom beteljesedni.

Idén márciusban leplezték le az előírt magasságban elhelyezett emléktáblát a Hrabal söröző bejárata mellett, amelyet a söröző és az író rajongói állítottak a mester tiszteletére.

Forrás: ujzabhegyezo.blog.hu

Sajnos, mire az okostelefonomon sikerült beizzítanom a fényképezőgép üzemmódot, a kutya már rég elvégezte dolgát, és boldog farkcsóválással rohant a gazdája után. A nagy pillanatról lemaradtam.

Amúgy egy intelligens arcú, meleg tekintetű, zsemleszínű labrador volt az elkövető. Először akkurátusan, szakértelemmel szagolgatta a réztáblát, ide-oda forgatta a fejét, mintha próbálná kibetűzni a sorokat. Aztán, mint aki megértette, mi van odaírva, felemelte bal hátsó lábát, és nagy műgonddal lezuhanyozta a táblácskát.

Bohumil Hrabal (1914–1997)

Forrás: Hana Hamplova wikipédia

Hrabal kedvéért szerettem meg a sört, na nem a magyart, csakis a csehet. Nem telik el hét, hogy ne áldoznék az író emlékének a Rákóczi úti Hrabal sörözőben, amely a világhírű író és a cseh sörök rajongóinak szentélyeként működik. A falakat Hrabal-poszterek és a Sörgyári capriccio jeleneteiből vett fotók borítják. Meg sok macska, mármint macskaszobor, amihez az említett kutyának is lett volna egy-két szava, illetve vakkantása, ha betéved a vendégtérbe.

A Postřiľinské-sörök abban a sörgyárban készülnek, ahol Hrabal nevelőapja, Francin volt a könyvelő, ahol Pepin bácsi történeteitől zengett az udvar, ahogy azt a regényből, illetve Menzel megunhatatlan filmjéből is tudjuk.

(Címlapi kép: Unikornis)