Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Így pusztult el a magyarok büszkesége

2016.11.09. 14:13
Áprily Zoltán tízperces animációs filmje, az Ungvár két napig látható. Az izgalmas, többféle filmtípust vegyítő kisfilm a magyar haditengerészet legkomolyabb tragédiájáról szól.

A magyar hajóipar büszkesége, az Ungvár nevű hadihajó pontosan 75 évvel ezelőtt, 1941. november 9-én futott aknára a Fekete-tengeren, Burgasz közelében, miután a német hadsereg átvette a magyar hajó irányítását. A hajót menteni próbálta a román és a német haditengerészet, de végül egy robbanás következtében az Ungvár elpusztult, a legénység 12 tagja halt meg.

Erről az eseményről készített különös atmoszférájú animációs filmet Áprily Zoltán író-rendező és Igor Lazin animációs rendező. A látványvilág kidolgozásában és az animációban nagyszerű fiatal alkotók vettek részt, többek között Berta Ágnes, Sebesvári Soma vagy a képregényeiről is ismert Baranyai (b) András, Koska Zoltán és Menráth András. 

A film történetében a kihagyásoknak is fontos szerep jut, ez a lírai-balladai technika pedig nem működik tökéletesen a filmben, kissé egyenetlen a végeredmény. A film végén bevágott archív felvételek és amatőr, home videós snittek viszont izgalmasan árnyalják és teszik mélyen személyessé az Ungvárt, igazán itt van ereje a filmnek.

Az Ungvár két napig, november 9-én és 10-én nézhető meg az interneten.

(Címlapi kép: Vimeo)