Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Mindenkivel nyomta, aki számít a rock and rollban

2016.11.14. 13:31
74 éves korában meghalt Leon Russell. Ő játszotta a Strangers In The Night zongoraintróját, ő vezette Joe Cocker bandáját, ő kísérte Aretha Franklint és Sam Cooke-ot, és sokan futottak be az általa írt slágerekkel.

Olyan volt, mintha a világűrből érkezett volna. Tér és idő ura, aki pontosan úgy írt, úgy játszott és úgy énekelt, ahogy én is szerettem volna - mondta róla Elton John, amikor nagy példaképét beiktatták a Rock and Roll Hall of Fame-be. John akkor már régóta kardoskodott azért, hogy ismerjék el végre Russell életművét, hiszen az ő keze aztán tényleg számtalan nagy slágerben benne volt.

A night clubból a stúdióba

Persze Dylanhez hasonlóan, ő sem azzal a névvel született, amellyel híressé vált. Eredetileg Claude Russellnek hívták, és elég korán kezdte a pályát: 14 évesen már oklahomai night clubokban lépett fel bárzongoristaként. Érettségi után egyből útra kelt a bandájával, és Jerry Lee Lewis előzenekaraként turnézták körbe Amerikát.

Leon Russell legnagyobb rajongójával, Elton Johnnal

Forrás: AFP/2010 Getty Images/Jemal Countess

1959-ben Los Angelesbe költözött, ahol hamarosan az egyik legkeresettebb stúdiózenész lett. Itt vette fel a Leon nevet is egy nagykorú barátjától, aki kölcsönadta neki a személyijét, hogy éjszakánként játszhasson bárokban, annak ellenére, hogy még nem töltötte be a 21-et. A 60-as évek során mindenkivel, de tényleg mindenkivel zenélt együtt, aki számított a rock and roll világában. Játszott Frank Sinatrával, Aretha Franklinnel, B.B. Kinggel, Sam Cooke-kal, a The Beach Boysszal és a Rolling Stonesszal, Phil Spektorral, ő vezette Joe Cocker bandáját.

A fél popszakma feldolgozta

Később saját kiadót alapított és szólókarrierbe kezdett. Szakmai reputációját mutatja, hogy első szólólemezére olyanok ugrottak be vendégzenélni, mint Stevie Wonder, Eric Clapton vagy a Beatles. Russell rengeteg slágert írt, az már más kérdés, hogy ezek egy részét aztán mások tették igazán híressé. Ő szerezte a Delta Ladyt, amelyet Joe Cocker énekelt, az A Song For You című dalát pedig több, mint negyvenen dolgozták fel az elmúlt évtizedekben, Ray Charlestól Amy Winehouse-ig.

2010-ben Elton Johnnal is adott ki egy közös albumot The Union címen, ezt Grammy-díjra is jelölték. Az utóbbi években nagyon megromlott Russell egészségügyi állapota. Voltak problémák a szívével, és egy komoly agyműtéten is átesett. A hivatalos közlemény szerint nashville-i otthonában, álmában érte a halál.

(Címlapi kép: AFP)