Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Börtönben ülsz, de nem vagy egyedül

2016.11.15. 13:27
1981 óta november 15-én emlékezik meg a Nemzetközi PEN Klub azokról az írókról, akik szerte a világ országaiban börtönben ülnek véleményük szabad kifejezése miatt. Ilyenkor öt bebörtönzött írót választanak ki, akinek egy-egy kollégája ír támogató nyílt levelet. Margaret Atwood kanadai író most a törökországi börtönben ülő Asli Erdoğannak címezte levelét. 

A Nemzetközi PEN Klub adatai szerint az elmúlt egy évben harmincöt írót öltek meg szerte a világon véleményük szabad kifejezése miatt. Nagyon sok író pedig jelenleg is börtönben ül a diktatórikus berendezkedésű országokban. Köztük Asli Erdoğan török író is, akit augusztusban tartóztattak le. Azzal vádolják a hatóságok, hogy egy terroszervezet tagja és alá akarja ásni a nemzeti egységet. 

Noha börtönben ülsz, nem vagy egyedül: az egész PEN közösség küzd érted és addig nem nyugszunk, míg nem leszel szabad. Hiszem, hogy hamarosan szabad leszel. És remélem, hogy egyszer majd egy olyan Törökországban fogsz élni, ahol félelem és cenzúra nélkül írhatsz és beszélhetsz. Egy olyan országban, ahol tisztelik a vélemények különbözőségét. Remélem, hogy egyszer majd egy olyan országban élhetsz, amely büszke a nemzetközi hírű, tehetséges gondolkodóira és a demokratikus berendezkedésére"

- írja levelében Margaret Atwood. 

(Címlapi kép: AFP)