Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

A Tapsi Hapsival kosarazó Michael Jordannél soha semmi nem lesz már jobb

2016.11.18. 08:07
20 évvel ezelőtt, 1996 novemberében mutatták be a Space Jam – Zűr az űrben című filmet. Csúcson volt az amerikai kosárlabda és Michel Jordan népszerűsége, a Bolondos dallamokat pedig minden gyerek szereti – hát nem ez minden idők legjobb párosítása? Most mindent elmondunk, amit a Space Jamről tudni érdemes, és közben jobban megértjük a kilencvenes éveket.

1. Jordan karrierje a rajzfilmuniverzumban

A Space Jam tulajdonképpen alternatív történet arról, mi történt Michael Jordannel 1993 és 1995 között. Miután Jordan, az NBA honlapja szerint minden idők legnagyobb kosárlabdázója a '90-es évek elején zsinórban háromszor is bajnok lett a Chicago Bullsszal, bejelentette a visszavonulását. Két évvel később aztán visszatért, és még három bajnoki címig vezette a Bulls csapatát. A kétéves szünetben valóban baseballozott egy kicsit, ahogy arról a filmben is szó van, de az intergalaktikus kosárlabdameccs Tapsi Hapsiékkal valószínűleg nem történt meg a valóságban.

Michael Jordan a Chicago White Sox baseballjátékosaként

Forrás: AFP/Eugene Garcia

2. Reklámok adták az ötletet

A Space Jam ötletét a Nike kilencvenes évek eleji reklámkampánya adta, amelyben Jordan és Tapsi Hapsi Marvin, a marslakó ellen kosaraznak az űrben.

A Nike reklámja

Forrás: Nike

3. R. Kelly tud repülni

A főcím előtti jelenetben a kiskamasz Jordan kosarazik, miközben R. Kelly I Believe I Can Fly című száma szól. A zenész kifejezetten a Space Jamhez írta a dalt, amely a legnagyobb slágerévé vált, két Grammy-díjat is nyert vele. Innentől gyakorlatilag lefelé vezetett az út R. Kelly számára, a kilencvenes évek második felében garázdaságért állították elő, és beperelték kiskorúakkal létesített szexuális kapcsolat miatt – még az is kiderült, hogy felfedezettjét, Aaliyah-t feleségül vette egy titkos szertartáson, amikor az énekesnő még csak 15 éves volt.

4. A világ legjobb kosarasa berobban

A főcím alatt Michael Jordan karrierjéből látunk fontos pillanatokat: az észak-karolinai egyetem évkönyvét, az első Bulls-meccsek pillanatait a '80-as évekből, a sportoló sztárrá válásának mérföldköveit. Eközben a Quad City DJ's Space Jam című száma hallható.

5. Jordan színésznek sem rossz

A kritikusok nem fogadták túl jól a filmet, a kevés kivétel közé tartozott például Roger Ebert. Michael Jordan alakítása viszont sokaknak tetszett, az akkor még a Varietynél dolgozó Todd McCarthy is azt emelte ki, a sportoló milyen természetesen, lazán és szórakoztatóan viselkedik a kamerák előtt.

6. Jordan magyar hangja

A főhőst Both András szinkronizálta magyarra, akinek a hangját mindenki jól ismeri, mert több mint tíz éve ő olvassa be az RTL Klub műsorajánlóit.

7. A kosárlabda nagy korszaka

A Space Jam az NBA nagy korszakában készült, amikor az amerikai kosárlabda először tudott népszerűvé válni globálisan, köszönhetően például a magyar általános iskolások körében is nagyon népszerű kosaras kártyáknak. Egy egész generáció tanulta meg ekkor Michael Jordan, Shaquille O'Neal vagy Dennis Rodman nevét, nem véletlen, hogy ezekben az években mindhármuk főszereplésével készült hollywoodi nagyjátékfilm (Rodman Jean-Claude Van Damme-mal játszott a Nyerő párosban, O'Neal a Kazaam, a szellem címszereplője volt).

Michael Jordan, Dennis Rodman és Scottie Pippen a pályán

Forrás: AFP/Jeff Haynes

8. „Ez nem is Charles Barkley, csak egy béna alak, aki hasonlít rá”

Jordanen kívül néhány másik NBA-sztár is szerepel a filmben: ők azok, akiknek a szerencsétlen kis földönkívüliek ellopják a tehetségét. Charles Barkley, Patrick Ewing, Muggsy Bogues és a többiek ezek után a labdát is képtelenek elkapni.

9. „Többet nem randizok Madonnával”

A tehetségét vesztett Barkley kétségbeesése szüli a film talán legkilencvenesévekesebb hangulatú mondatát, amelyet templomi imája során fogalmaz meg a kosaras. A pletykalapok szerint Barkley a valóságban is járt egy rövid ideig Madonnával.

Charles Barkley a templomban

Forrás: InterCom

10. Öt reklám egy mondatban

A film legidegesítőbb szereplője Jordan asszisztense, akit Wayne „Nem mondtad ki a varázsigét” Knight játszik, az ember, aki a Jurassic Parkban ellopta a dinótojásokat. Ő figyelmezteti Jordant egy jelenetben, hogy indulniuk kell a baseballpályára, és egy mondatban megnevez öt terméket, amelyeket Michael Jordan mind reklámozott akkoriban.

11. Tökéletes honlap a múltból

A Space Jam 1996-os honlapja ma is él és működik, az internet korai időszakának emlékműveként. Elolvasható rajta a szereplők életrajza, és fel vannak sorolva az amerikai rádióadók, amelyek adták a Steve Miller Band Fly Like an Eagle című számának a filmben is hallható, Seal-féle feldolgozását. A Rolling Stone magazinban tavaly megjelent egy nagyon alapos cikk arról, hogyan találták ki a Warner fejesei ezt a szupermenő honlapot, mert hittek benne, hogy az internet nagy durranás.

A Space Jam honlapja

Forrás: Space Jam

12. Bill Murray

Ahogy az a legjobb filmekkel lenni szokott, a Space Jamben is feltűnik Bill Murray. Önmagát alakítja, meg is kérdezik tőle, mit keres itt. „A producer a haverom” – feleli, ami igaz is volt, hiszen Ivan Reitman producer, a Szellemirtók rendezője valóban Murray haverja.

Michael Jordan és Bill Murray a filmben

Forrás: The Picture Desk/n/a/Bruce Talamon

13. Nem bírt leállni a kosarazással

Michael Jordan fanatikus kosárlabdázóként a forgatás közben sem akart leállni a játékkal. Ezért építettek neki egy kosárpályát a műteremben, ahol zöld háttér előtt felvették a film nagy részét. A forgatási napok végén Jordan rendszeresen szervezett meccseket a stábtagokkal és kosaras haverjaival. Az egyik statiszta visszaemlékezése szerint ilyenkor is nagyon komolyan vette a játékot, meccs közben játékosan beszólogatott az ellenfeleknek, neki például azt kiabálta, hogy takarodjon le a francba a pályáról.

Michael Jordan felvétel közben

Forrás: AFP

14. Dőlt a pénz

230 millió dolláros nemzetközi bevételével a Space Jam minden idők legtöbb pénzt hozó kosaras filmje. Általában véve a sportfilmek között is nagyon előkelő helyen van, csak a Rocky 4. része és a Sandra Bullocknak Oscart hozó A szív bajnokai előzi meg.

15. A rendezőnél landolt a kosárlabda

A Space Jamet egy ismeretlen mester, Joe Pytka rendezte. Ezenkívül csak egyetlen nagyjátékfilmet rendezett, még hét évvel korábban, Let It Ride címmel. Abban Richard Dreyfus válik a lóversenyek rabjává. A filmben Jordan által pattogtatott egyetlen igazi kosárlabdát Pytka tartotta meg, nagyon büszke rá.

Joe Pytka idén februárban

Forrás: AFP/Valerie Macon

16. Mit keresnek a Ponyvaregény nehézfiúi a pályán?

A Space Jam felszabadult, popkulturális utalásokkal teli sztorijába simán belefért egy snitt, amelyben Rissz-Rossz Sam és Elmer Fudd Vincentnek és Jules-nek öltöznek a Ponyvaregényből. Egy másik képen pedig a főgonosz vidámparkbolygója mellett láthatjuk keringeni a 2001: Űrodüsszeia monolitját.

Sam és Elmer

Forrás: InterCom

17. Lola nyuszi mindenkinek bejött

A filmben debütált Lola nyuszi, akibe Tapsi Hapsi fülig beleszeretett. A figura olyan népszerű lett, hogy később több Looney Tunes-szkeccsben visszatért, többször ráadásul Kristen Wiig szinkronizálta.

Lola nyuszi

Forrás: InterCom

18. Jordan után senki sem érte be Brendan Fraserrel

Bár a Space Jam sikere után adta volna magát, a Bolondos dallamok szereplői hosszú ideig nem tértek vissza élő szereplős filmben (és egy 1940-es rövidfilmtől eltekintve a Space Jam előtt sem született efféle próbálkozás). A második kísérletre 2003-ig kellett várni, ekkor mutatták be a Bolondos dallamok: Újra bevetésen című filmet Brendan Fraser és Jenna Elfman (és persze Tapsi Hapsi) főszereplésével. Hiába rendezte Joe Dante a filmet, gyenge lett, és meg is bukott.

Bolondos dallamok: Újra bevetésen

Forrás: AFP

19. A MamlaSztárok Star Wars-paródiában tértek vissza

A földönkívüliek kosárcsapata, a MamlaSztárok tagjai viszont nem lettek igazán népszerűek. Azért visszatértek egyszer, az Animánia sorozat egyik epizódjában, amely a Star Wars paródiája volt. A Star Warnersben a Cantina bárban láthatóak, ahol a Casablanca főhőse, Rick Blaine (vagyis a rajzolt Humphrey Bogart) szolgálja ki őket.

20. LeBron James veszi át Jordan helyét a folytatásban

Évek óta tervezik a Space Jam folytatását. A jelenlegi legnagyobb kosaras sztárt, LeBron Jamest már meg is nyerték a filmnek. Úgy néz ki, jövőre tényleg leforgatják a filmet, jelen állás szerint Justin Lin (Halálos iramban-filmek, Star Trek: Mindenen túl) rendezésében. Persze Joe Pytka szerint Jordant senki sem pótolhatja, úgyhogy tök fölösleges a folytatás.

Amy Schumer és LeBron James a Kész katasztrófa című filmben

Forrás: Photo12/Archives du 7e Art/Universal Pictures/Universal Pictures

(Címlapi kép: Warner)