Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Nem úgy megy ám, hogy egyik napról a másikra magyarok leszünk

2016.11.18. 13:12
Vranik Roland új filmje egy fekete-afrikai menekült beilleszkedését mutatja be Magyarországon. A férfi annak ellenére akarja megszerezni a magyar állampolgárságot, hogy nem éppen barátságosak és befogadóak vele szemben az itteniek. Kijött a film előzetese.

Az állampolgár című filmnek az elmúlt napokban volt a bemutatója a november 9-én kezdődött Stockholmi Filmfesztiválon, öt másik filmmel szerepelt Vranik Roland alkotása a tavaly indított új versenyprogramban. 

Az állampolgárban többségében amatőr színészek játszanak, a film főszereplőjét, a fekete-afrikai Wilsont pedig dr. Cake-Baly Marcelo alakítja, aki Bissau-Guineából először Szenegálba menekült, majd onnan ösztöndíjjal került a magyar fővárosba. A történet a mai Budapesten játszódik, és az állampolgárság megszerzéséig vezető küzdelmes utat, a beilleszkedési nehézségeket mutatja be egy szerelmi és menekülttörténeten keresztül.

Vranik Roland már első játékfilmjéért, a Fekete keféért (2005) elnyerte a Magyar Filmszemle fődíját; második mozifilmje, az Adás (2009) pedig sikeresen szerepelt nemzetközi filmfesztiválokon.

Az állampolgár forgatókönyvét Vranik Roland rendező és Szabó Iván (Viharsarok, Hacktion) közösen jegyzi, a film hazai bemutatója január 26-án lesz.