Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Na de mi közük az ufóknak a Kennedy-gyilkossághoz?

2016.11.19. 07:17
És Richard Nixonnak Laura Palmer halálához? Vagy az indián törzseknek a szcientológiához? A Twin Peaks titkos történetéből mindez kiderül, és még a baglyokról is megtudunk ezt-azt. Mert természetesen minden gyanús szál ugyanabba az északnyugati kisvárosba vezet.

Az összeesküvés-elméleteket sok mindennel lehet vádolni, de egy dologgal biztos nem: hogy hiányozna belőlük a kreativitás. Elképesztő logikai teljesítmények állnak egy-egy jobban sikerült konteó mögött, hiszen nem gyerekjáték a „tények” mögé hatolni, megtalálni a kirakós darabkák helyét, lehántani a valóságot elfedő évszázados hazugságokat, és összekötni mindent mindennel.

Épp ezért tudnak a konteók olyan roppant szórakoztatóak lenni. Persze csak addig, amíg megmaradnak a fikció rezervátumán belül, és nem árasztják el a hírlapok hasábjait.

Mondjuk most, hogy már az Oxford szótár szerkesztői szerint is elérkeztünk az igazságon túli világba, feltehetően úgyis egyre nehezebb lesz éles határt húzni a kettő között.

Forrás: Origo

Minden a részleteken múlik

A Twin Peaks titkos története mögött mindenesetre komoly munka áll. Egy grandiózus konteógyűjtemény, akárcsak Eco A Foucault-ingája vagy az X-akták kissé szétfolyóbb és következetlenebb parakatalógusa volt.

Mark Frost közös nevezőre hozza a történelmi eseményeket a klasszikus összeesküvés-elméletekkel, bepillantást engedve Amerika elmúlt észázadainak eltitkolt valóságába. Így válik a könyvben egyetlen nagy és összefüggő történet részévé a vadnyugat meghódítása, a JFK-gyilkosság, a szabadkőműves-páholyok, a hidegháború, a roswelli ufókatasztrófa, a szcientológia megalapítása vagy épp a Watergate-botrány.

Forrás: AFP

Hamiskás hitelesség

Az ilyen monumentális vállalkozásoknál persze minden a részleteken múlik. Elég egy apró slendriánság, és máris kiveti magából az addig gondosan szövögetett alternatív történelem az olvasót. Frostnak azonban egy pillantra sem remeg meg a keze, rendkívül meggyőzően kamuzza végig a 350 oldalt.

A forma pedig csak tovább növeli a hitelesség hamiskás, jóleső érzetét. A Twin Peaks titkos története ugyanis nem hagyományos regény, hanem áldokumentumok gyűjteménye: jegyzőkönyvekből, fényképekből, FBI-aktákból, orvosi diagnózisokból, magánlevelekből és újságcikkekből bontja ki a sztorit, egyszerre több narrátort is használva. Szerencsére az Athenaeum is szép munkát végzett a magyar kiadással, a „titkos dosszié” forgatása így már vizuálisan is élmény.

Forrás: AFP

Nem elégszenek meg a valósággal

A legügyesebb húzást pedig épp a Twin Peaks-szál jelenti. Frost ugyanis nemcsak felhalmozza a klasszikus konteókat a könyvben, hanem fel is fekteti őket a fikció boncasztalára. Valójában nem a könyvben tárgyalt rejtélyekre keres válaszokat, inkább az ezek után kajtató, őrületig hajtott racionalitást vizsgálja.

Vannak, akik nem elégszenek meg a valósággal. Képtelenek elfogadni a tényeket és azt, hogy a történelem ennyire banális időnként. Szerintük léteznie kell valami komolyabb magyarázatnak. Amióta csak működik emberi képzelőerő, megvan ez a törekvés is. Ezzel akartam játszani és utánamenni, miért vagyunk ennnyire rákattanva az ilyesmire”

– mondta egy interjúban a könyvről.

Azért így sem maradunk rejtélyek nélkül. Azzal, hogy az összes klasszikus konteót becsatornázza a kultikus tévésorozat világába, egy nagyobb és átfogóbb összeesküvés-elmélet részévé teszi őket, metafizikai paranoiává bővítve a háttérhatalommal kapcsolatos politikai parákat. Már nem is az a nagy kérdés, hogy ki lőtte le Kennedyt, hanem hogy tényleg mások-e a baglyok, mint aminek látszanak. És ha igen, miért kell mégis a szemükbe néznünk. A jegyzőkönyvek szikár, bürokratikus nyelvéből kibomló összeesküvés így szépen feloldódik David Lynch-féle költői szürrealizmusban.

Forrás: Origo

Meghozza az étvágyat

Persze nem biztos, hogy a fekete öves Twin Peaks-rajongók is elégedettek lesznek, mivel a könyv zöme nem a félbemaradt sztori lyukait tömködi be, inkább tovább tágítja a sorozat világát – térben és időben egyaránt. Ez egyben azt is jelenti, hogy nem kell a sorozat minden epizódját betéve tudnunk ahhoz, hogy élvezni tudjuk a könyvet.

Frost kibontja ugyan pár karakter háttértörténetét, de arról például alig tudunk meg valamit, hogyan alakult Cooper ügynök sorsa a 25 évvel ezelőtti kényszerű lezárás után, vagy hogy miről szól majd pontosan a jövőre érkező folytatás. Nem az a célja, hogy konkrét támpontokat adjon ezzel kapcsolatban, hanem hogy étvágyat gerjesszen Lynch és Frost nagy, közös visszatérése iránt. Mi mással is érhetné ezt el, mint egy jó kis cliffhangerrel, ami amúgy is a Twin Peaks egyik védjegyévé vált?

De hogy tényleg sikerül-e neki, azt sajnos csak a következő cikkben árulhatom el...

(Címlapi kép: AFP)