Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Meghalt Sharon Jones

2016.11.19. 09:49
Fegyveres őrként is dolgozott, mielőtt az egyik legismertebb soul- és funkénekesnő lett belőle. Évek óta küzdött a rákkal, 60 évesen halt meg.

Mikor kisétálok a színpadra, megszűnik minden fájdalom. Mindent elfelejtek, nincs többé rák, nincs betegség, csak lebegek, ahogy az arcukba nézek, és hallom a kiáltásukat  – mondta pár hónapja a Rolling Stone magazinnak. Sharon Jonesnál 2013-ban diagnosztizálták a hasnyálmirigyrákot, de azóta is folyamatosan koncertezett. Mint mondta, ez terápiát is jelentett a számára.

Nehezen indult a karrierje. Már a 70-es években vokálozott funkbandákban, de szólóénekesként még évtizedekig nem tudott betörni a zeneiparba.

„Rám néztek, és nem azt látták, ami kellett nekik: csak egy kicsi, fekete nőt.” A 90-es években egy producer a szemébe is mondta Jonesnak, hogy „túl kövér, túl fekete, túl alacsony és túl öreg”. Jones pár évre abba is hagyta az éneklést, és más munkákat vállalt. Volt fegyveres őr egy cégnél, és börtönben is dolgozott.

A 2000-es évek elején azonban újraindult a karrierje a Dap-Kings zenekar élén. 2012-ben már a hatodik lemezük jelent meg, a Give People What They Want, amelyet Grammyre is jelöltek a legjobb R&B-album kategóriában. A következő évben diagnosztizálták nála a betegséget.

I have cancer, cancer don't have me – mondta idén nyáron, a legújabb lemezfelvételre készülve. Végig bizakodott a felépülésben, a fellépéseket akkor sem hagyta ki, mikor épp rossz híreket kapott. A rákkal való küzdelemről is rendszeresen énekelt a színpadon.

Sharon Jones 60 évesen, szerettei körében halt meg. A Dap-Kings tagjai is ott voltak a halálos ágyánál.

(Címlapi kép: AFP)