Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Pont a filmezés ne menne Fluornak?

2016.11.28. 09:44
Ha a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan a romkocsmákban lazuló fiatalok kultfilmje lehetett, akkor a #Sohavégetnemérősben a Volt Fesztivál közönsége ismerhet magára. Fülbemászó Wellhello-dalok és rokonszenves fiatal színészek hozzák vissza a nyáresti bulizgatások hangulatát.

Váratlanul erős éve van a magyar műfaji filmnek. Ha csak az idén mozikba került filmeket nézzük, készült színvonalas történelmi thriller (A martfűi rém), időutazós sci-fi (Hurok), gengszterfilm (Tiszta szívvel), év végén pedig befut még egy akciókrimi (Cop Mortem) és egy, hát, posztapokaliptikus passióadaptáció is (Apám – Jézus nevében).

Mintha egyedül a kétezres évekbeli magyar film slágerműfaja, a romantikus vígjáték hiányozna ebből a listából, de már nem hiányzik az sem, mert itt a #Sohavégetnemérős, amely surranópályán, a filmalapos rendszert megkerülve érkezik ugyan, de – ellentétben mondjuk a Cop Mortemmel – egyáltalán nem gagyi, hanem nagyon is vállalható, sőt kifejezetten szórakoztató film. Éppen az a fajta, amivel tökéletesen fel lehet dobni egy szombat esti randit, mert garantáltan mosolyra fakasztja és egyetértő bólogatásra készteti majd a közönség tagjait.

Lábody Ádám és Sztarenki Dóra a #Sohavégetnemérős című filmben

Forrás: Színfolt Film

Meglepő is lehet, hogy ennyire rendben van a #Sohavégetnemérős (oké, a kettőskereszt a címben elég idegesítő), mert előzetesen Wellhello-filmként harangozták be, és félő volt, hogy csak az együttes rajongói élvezhetik majd. Nem ez a helyzet, simán beülhet a filmre az is, akinek fogalma sincs, mi az a Wellhello. Mint kiderült, meglehetősen sok ismerősöm van így ezzel, nekik kénytelen voltam elmagyarázni, hogy ez a méltán népszerű Fluor és egy Diaz művésznevű fiú sokak által kedvelt popzenekara.

A jelenlétük viszont egyáltalán nem tolakodó a filmben, pár percet szerepelnek csak. Hat különálló kisfilmet, rövid sztorit látunk, a Wellhello tagjai az átvezető snittekben tűnnek föl, és persze végig az ő dalaik szólnak. Nagyjából úgy vannak jelen a filmben, mint a Jazz+Az a Sas Tamás-féle Kalózokban, ha mondanak még valamit ezek a nevek és címek.

Fluor Tomi a #Sohavégetnemérős című filmben

Forrás: Színfolt Film

A film legvonzóbb vonása viszont nem a Wellhello-tagok felbukkanása, hanem a nagyszerű fiatal magyar színészek által eljátszott, szellemes és pörgős romkom-szituációk. Önmagukban nem volnának többek magas színvonalú, ügyesen megcsinált helyzetgyakorlatoknál, amelyeket simán lehetne vetíteni a hazai kisfilmes vetítéseken, de külön-külön nem különösebben izgalmasak. Együtt viszont adnak valamiféle – nyilván főként az ismerkedésre és bulizgatásra koncentráló – képet egy nemzedékről és a nyári hangulatról, ami ebben a lehangoló és semmirekellő novemberben nagyon jól esik.

Egy fotó a forgatásról

Forrás: © Takács Attila/Takács Attila

Az egyik kisfilmben lányok indulnak csoportos Tinder-randira, a másikban egy fiú mélázik el azon, mi történne, ha a szupermarketben leszólítaná a húspultban álló lányt. De van olyan rész, ami a Balaton-parton, és olyan is, amelyik Sopronban, a Volt Fesztiválon játszódik. Randik, félreértések, összejövések – semmi komoly, csak csupa életszerűen induló, aztán viccesen-bizarrul folytatódó helyzet, amelyekre persze könnyű rágörcsölni, ha az ember éppen elkeseredetten próbál becsajozni-bepasizni.

A szituációkat érdekesebbé teszi néhány formai ötlet, mint például a magányos informatikus történetében, aki előtt a Várhegyen látomásszerűen jelennek meg a volt barátnői, vagy a Volt Fesztivál helyett a soproni kórházban fekvő lány netes ismerkedésének sztorijában.

Tóth János Gergely és Rujder Vivien a #Sohavégetnemérős című filmben

Forrás: © Takács Attila/Takács Attila

Ennél is fontosabb, hogy tehetséges és rokonszenves fiatal színészek játszanak a kisfilmekben, akik közül többek most játszanak először nagyjátékfilmben. Mindenki választhat magának valakit, akibe filmnézés közben egy kicsit beleszerethet – a tinderrandizó Zsigmond Emőke, a barátnők szelleme által kísértett Tóth János Gergely, a húspultban álló Hartai Petra vagy a balatoni stégen, bilincsben ébredő Ötvös András egyaránt természetesek és vonzóak a vásznon, de a többiek is, akiket most éppen nem emeltem ki. Az pedig külön a szereplőválogatók ízlését dicséri, hogy három csodás, harminc körüli komikus színész is szerepel a filmben: Molnár Gusztávra, Orosz Ákosra és Ötvös Andrásra is több filmszerepet kellene bízni.

Ötvös András és Trecskó Zsófia a #Sohavégetnemérős című film forgatásán

Forrás: © Takács Attila/Takács Attila

Persze a #Sohavégetnemérős kis történetei felszínesek és könnyen felejthetőek, ez pedig talán az ábrázolt generációról is elárul valamit. Felmerül, milyen könnyű egészen intim részleteket is kideríteni valakiről Facebookon, vagy a bevett nemi szerepek mentén beskatulyázni a másik embert, de egyik témával sem foglalkoznak komolyabban az alkotók.

Kicsit problémás az a könnyed, szinte magától értetődő szexizmus is, ami megjelenik a történetekben: szinte minden esetben a pasik cserkészik be a nőket fortéllyal vagy gátlástalan nyomulással, a női figurák többnyire passzívak – Mészáros Blanka epizódjában konkrétan végig egy kórházi ágyon fekszik a hősnő. Haragudni viszont egyáltalán nem érdemes emiatt a filmre, mint ahogy a Wellhellót sem kérheti számon senki, miért bulizásról, ismerkedésről, szexről és pénzről énekelnek.

Orosz Ákos a #Sohavégetnemérős című filmben

Forrás: Színfolt Film

A dokumentumfilmes, reklámos hátterű Tiszeker Dániel rendező és a frissen végzett fiatalokból és tapasztaltabb írókból álló forgatókönyvíró-csapat magabiztosan és profin bonyolítják a szálakat. Technikailag is színvonalas a film, sem szegénysori amatőrfilmes hangulat, sem a tolakodó termékelhelyezések fémjelezte kereskedelmi médiás közelítésmód nem érezhető.

A #Sohavégetnemérős olyan, mintha a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan fősodorbeli változata lenne: ha Reisz Gábor filmje a romkocsmákba és underground klubokba járó fiatalok kultuszfilmje lehetett, akkor ezt meg a Volt Fesztiválon nyomuló, kicsit mainstreamebb arcok érezhetik igazán a magukénak. De egy ilyen nyári hangulatú, kellemes nemzedéki közérzetfilmmel bárki más is nyugodtan megpróbálkozhat.

(Címlapi kép: Színfolt Film)