Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Ribancrendszámig vetkőzik előttünk – Könyvek karácsonyra

2016.12.18. 09:27
Tudni szeretné, melyik a legjobb Bartók-pályakép a piacon? Milyen egy későbarokk házibuli? Hogyan nyomoz gyilkossági ügyben egy ballonkabátos macska? Szabad-e kinevetni az alkoholistákat? Karácsonyi könyvajánlónkból kiderül, merre keresse a válaszokat.

Frédéric Beigbeder: Oona és Salinger

A kortárs francia szerző, Frédéric Beigbeder regénye „színtiszta fakció”. Valaha élt szereplők, valaha létezett helyszínek, hiteles dátumok és valóban megtörtént események keverednek az író fantáziájával arról, hogy mi is történhetett a Zabhegyező/Rozsban a fogó szerzője, J. D. Salinger és rajongásának tárgya, Oona O'Neill (Charlie Chaplin későbbi felesége) között.

Beigbeder könyve nem mestermű; a szerelemről szóló bölcselkedései időnként didaktikusak, a jelen és a múlt között olyan párhuzamokat vél felfedezni, amelyek szerintem erőltetettek, két okból mégis érdemes nekifogni. Egyrészt az író, szokásához híven, egy rakás irodalmi, zenei és filmes referenciát hoz fel a könyvében; ha valakit érdekel, hogy milyen volt a negyvenes években az aranyifjúság New Yorkja, az imádni fogja Beigbeder részletességét. A könyv befejeztével például koordináta pontossággal meg tudjuk majd határozni Orson Welles törzsasztalának helyét a legendás Stork nevű szórakozóhelyen, és betéve fogjuk tudni, hogy mit olvasott és mit nem olvasott akkoriban a fiatal értelmiség. Ezek után említeni sem kell, hogy Salinger szerelmes lelkivilága is nyitott könyv lesz a számunkra.

Európa, 2016, 376 oldal, 3290 Ft.

Fotó: Mudra László – Origo

A másik ok, hogy Beigbeder stílusa Woody Allenére emlékeztet. Nemcsak a téma-, a kor- és a helyszínválasztás miatt, hanem azért is, mert az író Salinger iránti elfogultsága, az idős férfiak és a fiatal nők közötti viszonyok fejtegetése éppen annyira szerves részei a sztorinak, mint a főhős gyötrelmei. (Csatlós Hanna)

Mindszenty József: 1956. Írások a hagyatékból

Az 1948-ben letartóztatott és a következő évben elítélt hercegprímás 1956. október 30-án szabadult felsőpetényi házi őrizetéből, és másnap reggel 8 óra 55 perckor érkezett meg Budára. Az idáig vezető út valóságos népünnepéllyé vált: „A legmélyebbre taszított prímás katonai diadalmenetben. A kivonult rétsági virágszóró, ujjongó közönség sorfala közt. Falvakon megyünk át lassítva, és áldást osztok. Örömmámor mindenütt.”

Gyorsan jön a kijózanodás. November 4-én: „Az orosz páncélosok sorai közt – reverendát a kabát alá felhúzva – dr. Turchányi Egon papommal a Szabadság térre, az Egyesült Államok követségére indulok. Edward Thompson Wailes miniszterkövet melegen fogad a lépcsőházban, mint symbol of liberty. Nyolc év rabság után volt szabad 4 napom, 4 és fél szabad éjszakám.”

Athenaeum/Szépmíves könyvek, 2016, 332 oldal, 3490 Ft

Forrás: Szépmíves Könyvek

Mindszenty megdöbbentően rövid idő, mindössze fél óra alatt megkapja a menedékjogot az elnöktől, Eisenhowertől. Mint írja, állítólag Nagy Imre már előző nap megkérte számára a befogadást, ezért tartott ilyen kurta ideig az ügyintézés. „Ha Nagy Imre tette, nemes lelkületét mutatja...”, írja nagyvonalúan Mindszenty.

Kiválóan összeállított kötet, sok ismeretlen és érdekes dokumentummal. De az ilyesfajta, abszolút antiszemita jegyzetelés meglehetősen riasztó: „Gerő (Singer) Ernő, Rákosi (Rosenfeld) Mátyás”. (Bán Zoltán András)

Blacksad: Árnyak között

A kétezres évek egyik legnagyobb európai képregénysikere éppen akkor érkezett meg Magyarországra, mikor már pont lemondtunk róla, hogy amerikai szuperhőstörténeteken, százpéldányos magyar füzeteken és Asterix-kaliberű klasszikusokon kívül bármi más is eljut hozzánk a nyugati képregénypiacról. A Blacksad az egyik legjobban megírt és (főleg) legszebben megrajzolt hard-boiled krimi, amelyben történetesen állatok a szereplők. Lehetnének emberek is, de hát a Macskafogót sem klasszikusként tartanánk számon, ha nem egerek és macskák háborújáról szólna.

A spanyol szerzők képregényében plusz élvezeti értéket jelent annak kibogarászása, hogy pontosan milyen típusú és státuszú embereket feleltetnek meg az egyes állatfajoknak. Eközben pedig egy olyan bűntényről olvashatunk, amelyet még Sam Spade sem tudna elutasítani. Az album nem olcsó, de gyönyörűen néz ki, kifogástalan ízlésű, művészetpártoló olvasóknak ideális karácsonyi ajándék. (Kránicz Bence)

Pesti Könyv, 2016, 48 oldal, 4990 Ft

Forrás: FB/Trillian Képregénybolt

Amy Schumer: The Girl with the Lower Back Tattoo

Amy Schumert szabad szájú stand-uposként ismertük meg, aki előszeretettel sztorizgat szexuális és túlzott alkoholfogyasztáshoz kapcsolódó kalandjairól. Aztán lazán forradalmat csinált humoros tévésorozatának, az Inside Amy Schumernek a nők televíziós reprezentációján élcelődő, iszonyú találó epizódjaival, és közben eljátszotta a főszerepet a tradicionális nemi szerepeket kifordító, saját maga által írt Kész katasztrófa című vígjátékban.

Idén, 35 évesen pedig előrukkolt a memoárjával is. Aki eddigi munkássága alapján 300 oldalnyi poéncunamit, esetleg éppen ellenkezőleg, mélyenszántó feminista eszmefuttatásokat vár tőle, csalódni fog, mert Schumer most is valami újat mutat: vicceskedés vagy komolykodás helyett nagyon őszintén, nagyon egyszerűen ír arról, hogyan jutott el odáig, ahol most éppen tart.

Amy Schumer és Bill Hader a Kész katasztrófa című filmben

Forrás: UIP-Duna Film

Ebbe belefér, hogy közreadja gyerekkori naplóbejegyzéseit mai kommentárjaival ellátva, megosztja velünk szüzessége elveszítésének nem különösebben felemelő történetét, és listákat ír a dolgokról, amiktől eldurran az agya (pl. férfiak, akik nem elégítik ki a nőt, akivel vannak), és azokról, amik boldoggá teszik (pl. füstölt lazac). Mikor már lelazulnánk, gyorsan kapunk egy döbbenetes beszámolót arról is, hogy szklerózis multiplexes apja hogyan szarta össze magát egy reptér kellős közepén.

Szóval javarészt hétköznapi, hol vicces, hol megható, mindig nagyon személyes kis anekdoták ezek, amelyekben nincsenek világmegváltó gondolatok, ellenben rajongói számára egész biztosan még szimpatikusabbá teszik Schumert, aki most már azt is meg meri csinálni, hogy nem kitalált karakterek mögé bújva, hanem egészen ribancrendszámáig lemeztelenedve beszél saját magáról. Jó hír, hogy a könyv nemsokára magyarul is megjelenik. (Bujdosó Bori)

Amy Schumer

Forrás: HarperCollins

Varga Balázs: Filmrendszerváltások

A filmes újságírók szeretnek dobálózni olyan állításokkal, mint hogy „rossz állapotban van a magyar film”, meg „vissza kellene hódítani a nézőket a moziba”. Varga Balázs könyve azért is fontos, mert számokat és adatokat tesz az efféle kinyilatkoztatások és benyomások mögé: azt a folyamatot követi végig, hogyan változott a rendszerváltás után a magyar filmet körülvevő intézményrendszer, legyen szó támogatási rendszerekről, mozikörnyezetről, a kritikusok szempontjairól vagy a nemzetközi fesztiválpiacról.

Igaz, a kötet első fele az intézménytörténeti áttekintés miatt kicsit szárazabb, a szerző viszont törekszik rá, hogy takarékosan és pontosan fogalmazzon, és egyetemi tanárokhoz képest üdítően rövid mondatokat ír. Izgalmasabb a könyv második része, amelyben több konkrét filmről van szó – az egyik legélvezetesebb fejezet a magyar populáris film útjával és több szempontból mostoha helyzetével foglalkozik. Ráadásul a magyar filmeket figyelmesen követő olvasókat is várják meglepetések, nagyon tanulságos például a rendszerváltás óta legtöbbet forgató rendezők listája. (Kránicz Bence)

L'Harmattan, 2016, 210 oldal, 2490 Ft

Forrás: L'Harmattan

 

Leonard Cohen magáról, Cohenről

Bevallom, mindig kicsit bajban vagyok az interjúkötetekkel, de Leonard Cohen még egy lemezpromóciós beszélgetésen is képes volt olyan örökérvényű dolgokat mondani, amelyek bőven nyomtatásra érdemesek. Itt 26 interjún és 19 dalszövegen keresztül kapunk képet a nemrég meghalt énekesről, aki kíméletlen őszinteséggel és mégis hihetetlenül kedvesen beszél a depressziójáról, a szexről, a buddhista kolostorban eltöltött éveiről vagy akár a saját mulandóságáról.

Ha túllendülünk a kissé megbicsakló magyar címen és a dalszövegek ügyetlen fordításán (szerencsére ott van mellettük az eredeti is), a kötet kiváló alkalmat ad arra, hogy bebarangoljuk Cohen életútját, és együtt gyönyörködjünk vele a váratlanul feltáruló gyönyörű tájakban. Két interjú között pedig feltehetjük Cohen utolsó lemezét, amely pár héttel halála előtt jelent meg, és amelyben elbúcsúzott az élettől és a közönségétől. (Jankovics Márton)

Park Könyvkiadó, 2016, 496 oldal, 4990 Ft.

Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Jon Ronson: So You've Been Publicly Shamed

Jon Ronsont szinte lehetetlen röviden összefoglalni, de mondjuk, hogy ő az az ember, akiről a Frank című filmben Domhnall Gleeson figuráját mintázták, aki a George Clooney-val készült Kecskebűvölőket írta, és aki keresztül-kasul utazta a világot, hogy megtudja, kiket címkézünk pszichopatáknak, és hogyan lehet felismerni őket, majd tapasztalatait A pszichopatateszt című könyvben foglalta össze. Ronson igazi megszállott, tényfeltáró alkat, aki hónapokat képes kutatással és interjúzással tölteni, ha rácuppan egy témára, és sosem fél extrém helyzetekbe keveredni, illetve gyakran úgy tűnik, hogy éppen azokat keresi.

Legutóbbi könyve, amely eredetileg 2015-ben jelent meg, de idén újra kiadták bővített változatban, a public shaming – hívjuk úgy: nyilvános alázás – közösségi oldalakon és médiában nap mint nap tapasztalható jelenségét vizsgálja. Persze nem társadalomtudományos igénnyel, de így is borzasztóan izgalmas, ahogy annak okait és folyamatát kutatja, ahogyan egy-egy apró, nyilvános botlásuk miatt az online közösség cafatokra szed embereket.

Picador, 2016, 320 oldal

Forrás: Picador

Ezt olyan példákon mutatja be, mint az író, akinek a karrierje bánta, hogy kitalált Bob Dylan-idézetekkel dobta fel a könyvét (és lebukott), vagy a PR-os, aki afrikai vakációra indulva ironikusnak szánt tweetet eresztett meg arról, hogy reméli, nem lesz AIDS-es, és mire leszállt a gépe, már kirúgták az állásából, és a fél világ gyűlölte. Legszívesebben mindenkinek kötelezővé tenném az elolvasását, aki valaha személyeskedő támadást indított bárki ellen a neten, de azoknak is tanulságos, akik ilyen támadás célpontjává váltak valamikor. (Bujdosó Bori)

Vidák Zsolt: Pipien Molestus

Vidák Zsolt nevét talán a legtöbben a szép emlékű Roham magazinból ismerik, de festett már színes karikatúrákat My little Budapest címmel a fővárosról, rajzolt bélyegeket a Magyar Postának és adott ki értelmetlen mondatokból álló novellát is. Ez utóbbinak főhőse – a közönséges szúnyog latin neve után szabadon – Pipien Molestus volt, és Vidák az ő életét fűzi tovább a decemberben megjelenő, százötven oldalas képregényén keresztül. Most is a szöveggel trükközik: a szürreális fekete-fehér történetet azzal bolondítja, hogy alig használ szavakat, Vidák 240 csodás képéhez összesen 12 angol szó tartozik. A szerző ezt mesélte róla az Unikornisnak:

„Egy férfiról szól, aki egy átlagosnak induló napon, a munkából hazatérve rendkívüli lehetőséget kap a sorstól: egy különös utazásban vehet részt. Ez az utazás a saját belső világába vezeti, amely csakhamar reménytelennek tűnő kiútkeresésbe torkollik. Az út során a jónak tűnő döntéseit véletlenek sora színesíti, terelve őt szürreális világában a végcélja felé. Hogy ez valóban az ő végcélja-e? És hogy milyen lelki tapasztalattal térhet vissza erről utazásról? Egyáltalán visszatalál-e önmagához a végén? A történetből ez talán kiderül.” (Csatlós Hanna)

Vidák Zsolt: Pipien Molestus

Forrás: Vidák Zsolt

Tallián Tibor: Bartók Béla

Az 1991-es monográfia jelentősen átdolgozott kiadása a lassan nálunk is meghonosodó ún. critical biography műfajába tartozik: bemutatja a főhős életútját; teljes művészi pályáját, mindezt a korszak politikai és szellemi kontextusába ágyazva; ismerteti Bartók műveinek kortárs, illetve későbbi fogadtatását, és kis részben kitér a halála utáni befogadásra is. Eközben, ahogy Tallián írja, mindig Bartók zenéje áll a középpontban, vagyis részletesen taglalja a legnagyobb vagy legjellegzetesebbnek vélt műveket. Köztük a kissé elhanyagoltakat is.

A képet rengeteg fénykép közlése, kéziratok, levelek, cikkek elemzésének tömege teszi árnyaltabbá. A kötetet – Pintér Csilla Mária gondozásában – példásan adatolt műjegyzék, bibliográfia zárja.
Pillanatnyilag a legjobb Bartók-pályakép a piacon. Ráadásul remek stílusban, választékosan megírva.(Bán Zoltán András)

Rózsavölgyi és társa, 2016, 517 oldal, 3490 Ft

Forrás: Unikornis

Mark Frost: Twin Peaks titkos története

Mark Frost nemcsak a kultikus tévésorozat rajongóinak dob jókora koncot ezzel a könyvvel, hanem azoknak is, akik örömüket lelik az összeesküvés-elméletekben és a titkos dossziékban. Csaknem az összes népszerű konteót beleszövi az Egyesült Államok hivatalos történetébe, és nem hagy kétséget afelől, hogy az ufóészlelésektől a Kennedy-gyilkosságig minden összefügg mindennel. És persze végső soron az összes szál abba a fiktív, észak-nyugati kisvárosba vezet, ahol szegény Laura Palmer is halálát lelte. A Twin Peaks titkos története így magukat az összeesküvés-elméleteket fekteti fel a boncasztalra, metafizikai paranoiává tágítva a háttérhatalommal kapcsolatos politikai parákat. Ezzel már simán kibírjuk a sorozat jövőre érkező rebootjáig. (Jankovics Márton)

Athenaeum, 2016, 500 oldal, 3990 Ft.

Forrás: AFP

Gerlóczy Márton: Elvonókúra

Tucatnyi könyv szól az alkoholizmusról, ami nem éppen vicces téma. Az Igazolt hiányzás című kötetével ismertté vált Gerlóczy Mártonnak új regényében mégis sikerült megragadnia a leszokással való küszködés abszurditását. A történet központi figurája egy súlyosan alkoholista pincér, aki már nagyon szabadulna a napjait megnyomorító italtól. Utolsó félretett pénzéből Thaiföldre utazik író unokatestvérével, a Margit körúttól távol elvileg végre minden adott lenne a pár hónapos elvonókúrához.

Csakhogy Délkelet-Ázsia időközben nagyon is kiművelte magát piás nyugati turistákból, és érintetlen tájak helyett a pincér folyamatosan kocsmákba botlik. Vagy inkább kölcsönösen egymásba botlanak. Közben pedig mégiscsak egy író az útitársa, aki naplót ír a pincér barnamoszat állapotáról. Arról, hogy hány sörösüveg társaságában találja reggel a bungalójukban, vagy milyen vállalhatatlan dolgokat művel éjjel. Volt, jelenlegi és leendő függőknek egyaránt ajánljuk. Meg persze szenvedő családtagjaiknak is, legalább nevessenek egyet. (Szandtner Veronika)

Scolar Kiadó, 2016, 410 oldal, 3950 Ft

Forrás: Scolar

Adam Zamoyski: Napóleon bukása és a bécsi kongresszus (1814-1815)

A kiváló amerikai történész már a bevezetőben leszögezi a tárgy fontosságát: „Európa újrarendezése, melyről a bécsi kongresszus döntött, a modern kori történelem talán legjelentősebb eseménye volt.” Kialakultak az új határok, és itt dőlt el, mely országok lesznek a következő száz évben számottevő politikai tényezők, és melyek nem. (Hogy honunk hova esett és esik, azt fedje egyelőre homály.) Ez mindmáig hat, így nem véletlen, hogy a kötet végén szó esik az Európai Unióról is.

Komoly témája ellenére a könyv zsúfolásig van tömve fantasztikus anekdotákkal, későbarokk házibulik leírásával, borsos szerelmi történetekkel, azaz Metternich és a többiek világtörténelmi sertepertélését nemcsak a tárgyalóasztalnál, de a bálteremben, sőt a különféle ágyakban is nyomon követhetjük.
Hatalmas anyag bravúrosan előadva, isteni illusztrációkkal. (Bán Zoltán András)

(Fordította Sóskuthy György. Park Könyvkiadó, 2016, 651 oldal, 5990 Ft)

Forrás: Unikornis

Marie Kondo: Tiszta öröm – a rendteremtés művészete – képes útmutatóval

Vannak a szerencsés minimalisták, akiknek mindig rend van a lakásában, és van az emberiség többi kilencven százaléka, aki folyamatosan küzd a kacatjaival. Mit dobjunk ki, és mit tartsunk meg? Hogyan kössünk kompromisszumot magunkkal a rend kedvéért? A KonMari néven híressé vált japán módszer nagyon praktikus lépésekkel kalauzol végig minket a szortírozáson, hajtogatáson, rakosgatáson. Marie Kondo képekkel is illusztrált útmutatója eddig negyven nyelven, hatmillió példányban kelt el, a probléma tehát minden bizonnyal univerzális. De van megoldás, a japán rendteremtő legalábbis tartós rendet ígér, ha betartjuk a szabályait. (Szandtner Veronika)

Bookline Könyvek, 2016, 300 oldal, 3700 Ft

Forrás: AFP/2016 Getty Images/Ben Gabbe

Héctor García, Francesc Miralles: Ikigai – A hosszú élet japán titka

Még egy könyv kedvéért maradjunk a japán vonalon. Ha egy alcímben olvassuk a hosszú élet és a japán titok jelzős szerkezeteket, az már ígéretesen hangzik. Az Ikigai című könyv aztán a címével tovább fokozza ezt a vonzerőt: ez a japán szó már akkor magával ragad, amikor még fogalmunk sincs róla, hogy mit jelent. A szerzők ígérete szerint a könyv végére már nagyon is tisztában leszünk az ikigai filozófiájával. Mivel nem a szó jelentése a könyv csattanója, elárulhatjuk, hogy az ikigai tulajdonképpen az alapvető üzemanyag, amely mindig előre hajt minket, az ok, amiért reggelente felkelünk – ha valamikor, akkor a sötét téli reggeleken ezt érdemes végigpörgetni a fejünkben. Az ikigaiunk után türelmesen kell kutatni magunkban, de miután a japánok szerint ez maga az élet értelme és az elégedettség titka, mindenképpen érdemes belefektetni a munkát.

Héctor García és Francesc Miralles könyve kicsit kultúrtörténet, kicsit úti beszámoló, kicsit életvezetési kisokos, jó kiindulópont azoknak, akik el akarnak merülni az ikigai témájában. És azoknak is, akik épp az évnek ebben az időszakában próbálnak változtatni az életükön, fejlődni vagy úgy általában értelmesen élni. Ez a könyv elméletben és gyakorlatban is segítséget ad mindehhez, vagyis remek év végi vagy év eleji olvasmány – csak aztán év közben se feledkezzünk meg az életünk értelméről. (Vándor Éva)

Bookline Könyvek, 2016, 207 oldal, 3499 forint

Fotó: Mudra László – Origo

Giles Sparrow: A vörös bolygó

Egy olyan évben, amikor a terror és a Brexit mellé még Donald Trumpot is felírhattuk a veszteséglistára, érdemes felidézni, hogy az emberiség ennél sokkal többre képes. Például apró, de okos szerkezeteket küldeni a Marsra. Valahol ugyanis megnyugtató, hogy a sok földi borzalom közepette a fajunknak van néhány képviselője, aki most is azon dolgozik, hogy belátható időn belül már személyesen is eljussunk a szomszédos bolygóra. Addig is itt vannak ízelítőnek többek között a fantasztikus Curiosity felvételei, amelyeket a neves tudományos szerző, Giles Sparrow látott el élvezhető információkkal a Gabo kiadásában megjelent A vörös bolygó című kötetben. Információból pedig nagyon sok hathat az újdonság erejével, hiszen az elmúlt években többet tudtunk meg a Marsról, mint az emberiség egész korábbi történelme alatt.

A könyv elsősorban a képekkel akar hatni az olvasóra – csillagászati kérdésekben jobb is, ha nem a fantáziánkra bízzuk magunkat, hiszen a valóság sokkal lenyűgözőbb. Megtalálhatjuk benne például a mintegy 4600 felvétel összeillesztésével létrehozott legátfogóbb részletes térképet a bolygóról, a többi közeli felvétel pedig tényleg egy Mars-utazás illúzióját adja. A szerző nem hagyja ki azt a ziccert sem, hogy eljátsszon a gondolattal: milyen lenne a Marson élni. Jó tudni, hogy az emberiséget még foglalkoztatja a saját túlélése. (Vándor Éva)

Gabo Kiadó, 2016, 144 oldal, 4990 forint

Fotó: Mudra László – Origo

 

(Címlapi kép: Mudra László – Origo)