Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Reménytelenek vagyunk: filmezéssel gyógyítjuk ki magunkat a sorozatokból

2016.12.10. 11:26
A Netflix kielemezte, hogy mit művel az ember egy maratoni sorozatnézést követően. Azt is tudják már, hogy egy adott sorozatra általában milyen típusú filmet fogyasztunk. 

Január és október között több mint 190 ország 86 millió felhasználójának fogyasztói, sorozatnézői szokását elemezte ki a Netflix egy kutatása során. A streaming szolgáltató azt állapította meg, hogy egy sorozat befejezése után a Netflix-felhasználók 59 százalékának szüksége van egy kis szünetre. Ilyenkor az emberek átlagosan két és fél napot töltenek el anélkül, hogy egy újabb szériába belefognának, de ez a kevesebb mint 72 óra sem telik el „értelmetlenül”. A felhasználók többsége, azaz 61 százaléka erre a kis időre áttér a filmekre vagy az egyéb TV-show-kra, mint a stand-up comedyk.

A Netflix-tagoknak tehát több mint a fele arra az időre sem tudja hanyagolni a képernyőt, amíg megemészti az előző sorozatot. Ted Sarandos, a Netflix tartalomért felelős igazgatója szerint ez azt mutatja, hogy a sorozatok másodvirágzásának korában is fontos az emberek számára, hogy egész estés játékfilmeket vagy dokumentumfilmeket nézzenek.

A felmérés tovább ment azonban annál, hogy megállapítsa, ki hány napos szünetet tart a sorozatmaratonok után: összefüggéseket találtak a szériák és az utánuk választott filmek típusai között is. Eszerint a Netflix-felhasználók nagyon is kiszámíthatók a szolgáltató számára.

Például sok Szívek szállodája-rajongó pihentette magát olyan 80-as évekbeli klasszikusokkal, mint amilyen a Dirty Dancing,

a House of Cards nézői pedig gyakran tértek át a háborús mozikra. Hasonló összefüggést találtak a Breaking Bad és a Ponyvaregény között is. 

Kevésbé volt meglepő, hogy ha valaki megnézte a Narcos című sorozatot, akkor az aztán a mexikói és a dél-amerikai drogkereskedelemről, drogháborúról nézett dokumentumfilmeket. Ehhez képest a thrillerek, horrorok után a felhasználók nem vágytak további felforgató élmnyekre, és sokan az American Horror Storyt követően a Bajos csajokat, a Stranger Thingst követően pedig a cuki állatos animációt, a Zootopiát választották kikapcsolódásul.

(Címlap: Science Photo Library/CAIA IMAGE / SCIENCE PHOTO LIBRARY/Caia Image / Science Photo Libra)