Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

A Zsivány Egyes végre egy remek Star Wars-film

2016.12.13. 18:00
Árnyalt karakterei és komor hangvétele miatt leginkább A Birodalom visszavágra és A sith-ek bosszújára emlékeztet a Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet. Sokkal elegánsabban kapcsolódik ez a film a Csillagok háborúja univerzumához, mint Az ébredő Erő.

Egy évvel ezelőtt, Az ébredő Erő bemutatásakor azt írtam, a Star Wars nem film, hanem vallás vagy életmód, ezért az egyes epizódokat csak egymáshoz érdemes méricskélni, nem más filmekhez. A Star Wars-filmek új hullámával ez a kivételes, magasztos pozíció megszűnt: az új gazda, a Disney turbófokozatba kapcsolta a pénzszivattyút, és a különféle kapcsolt árukkal tette egyenértékűvé a filmeket. A Star Wars-hívők számára ez azt jelenti, hogy ezek innentől kezdve valóban csak filmek, nem oltári szentségek.

Felicity Jones és Diego Luna a Zsivány Egyes – Egy Star Wars-történet című filmben

Forrás: Fórum Hungary

A Zsivány Egyes is csak egy film. Jelzésértékű, hogy az elején nincsen sárga betűs felirat, csak megjelenik egy bolygó és egy űrhajó. A hiányérzet még kitart az első percekben, de súlyos családi dráma tereli el a figyelmünket róla: megismerjük a hősnő, Jyn Erso gyerekkorának traumatikus pillanatát, a napot, amikor mérnök édesapjáért eljöttek a birodalmiak, hogy magukkal vigyék, mert szükségük volt a szakértelmére.

Több mint tíz évvel később Jynt (Felicity Jones) piti bűnözőként látjuk viszont, aki éppen egy birodalmi munkatáborba tart, de érte is eljön valaki, őt is fontos feladattal bízzák meg. Csak éppen nem a Birodalom, hanem a lázadók, akik tudják, hogy Jyn apja minden eddiginél pusztítóbb fegyvert épített a Császárnak. A fegyvert a birodalmiak egymás között csak Halálcsillagnak hívják, és ha a Lázadás nem tudja megvédeni magát, a galaxis szabadságáról szőtt reménynek annyi.

Birodalmi rohamosztagosok a Zsivány Egyes – Egy Star Wars-történet című filmben

Forrás: Fórum Hungary

Amíg Az ébredő Erő kínosan, pontról pontra próbálta másolni az első Star Wars-trilógia, közelebbről a Csillagok háborúja történetvezetését és karaktereit, addig a Zsivány Egyes alkotói mertek jobban elszakadni a sablontól. Ez elsősorban abban nyilvánul meg, hogy a főhősök között többé nincsenek feddhetetlen Jedi-lovagok vagy más makulátlan jellemű figurák.

Noha ezúttal is Az ébredő Erő mintájára osztják el a hősöket – nehéz sorsú lány, vagány lázadó, dezertőr birodalmi –, ezek a karakterek és a mögöttük felsorakozó szedett-vedett harcosok sokkal emberibbek. Ha nem jönne a feladat, hogy álljanak össze Zsivány Egyes csapattá, és szerezzék meg a Halálcsillag terveit, mindannyiukat felemésztené a háború, a vezeklésre vágyó birodalmi pilótára (Riz Ahmed) és a Lázadás nevében aljasságokat elkövető hírszerzőre (Diego Luna) is a kárhozat várna.

Riz Ahmed Felicity Jones a Zsivány Egyes – Egy Star Wars-történet című filmben

Forrás: Fórum Hungary

Hiába láttuk már ezerszer a karakterek, különösen az apakomplexusos hősnő belső konfliktusait akár a Star Wars-epizódokban, akár más filmekben, ezeknek az esendő, gyűrött, kifáradóban lévő figuráknak a sorsa mégis sokkal jobban foglalkoztatott, mint Az ébredő Erő bármely szereplőjéé, a sivatagi rabságból szabaduló Rey-t leszámítva.

A Zsivány Egyes másik erőssége a Star Wars-univerzumhoz való csatlakozás megoldása. Most nem a Csillagok háborúja remake-jéről van szó, az egyértelmű küldetés köré épülő történet különböző elemeiben, részleteiben a korábbi epizódokat is megidézi ugyan, mégsem tűnik azok szolgai másolatának. Viszont kulcsfigurákon és kisebb gegeken keresztül mégis sokkal szervesebben kapcsolódik ez a film az eredeti trilógiához, mint Az ébredő Erő. Jut néhány perc Darth Vadernek, és a Csillagok háborúja egy másik fontos szereplője is visszatér, akit rémes számítógépes effektekkel keltettek életre – kár, hogy nem új színészre bízták a szerepet, a kérdéses jelenetek sajnos nevetségesen hatnak.

Genevieve O'Reilly mint Mon Mothma a Zsivány Egyes – Egy Star Wars-történet című filmben

Forrás: Fórum Hungary

Sokkal erősebb hatása van régi mellékszereplők feltűnésének: A sith-ek bosszújában látott Organa szenátor, a lázadók másik vezetője, Mon Mothma vagy a később a tatooine-i Cantina bárban is megforduló Ponda baba nem tolakodóan, hanem finomabban, elegánsabban szövik össze a Zsivány Egyes és a Csillagok háborúja történetét. Később a két film cselekménye még közelebb kerül egymáshoz, de erről elég is ennyit elárulni.

Ben Mendelsohn a Zsivány Egyes – Egy Star Wars-történet című filmben

Forrás: Fórum Hungary

Nagy kérdőjel volt, milyen Star Wars-filmet írnak majd az Amerikai pite és a Michael Clayton szerzői, de mind ők, mind a Godzilla után leigazolt Gareth Edwards rendező magabiztosan mozognak a Star Wars-univerzumban. Filmjüket az egységes és Star Wars-mércével mérve komor hangvétel tartja össze, amely leginkább A Birodalom visszavághoz, az új trilógiából pedig A sith-ek bosszújához teszi hasonlatossá a Zsivány Egyest.

Ahogy abban a két filmben, most is tovább él a remény, de súlyos veszteségérzetünk is marad. Nincs messze a katarzis.

(Címlapi kép: Fórum Hungary)