Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Több mint kétszáz éve halott, de ő adta el a legtöbb lemezt 2016-ban

2016.12.14. 10:55
Beyoncé, Adele és az utolsó lemezét kiadó David Bowie is szép számokat hoztak, de a legtöbb CD-t 2016-ban Mozart adta el.

A rekord azzal magyarázható, hogy ősszel jelent meg Wolfgang Amadeus Mozart zenéjének minden eddiginél teljesebb gyűjteménye, amely 200 lemezt tartalmaz. Ezen rajta van minden kiadott műve, és minden töredék és vázlat is – minden elképzelhető zene, amit Mozart komponált.

A háromszáz dolláros, vagy közel 90 ezer forintba kerülő gyűjteményből ugyan csak 6200 darabot adtak el eddig, de ez így is 1,25 millió lemezt jelent. Ez a turpisság a rekordot illetően, a toplistát kiadó Billboard ugyanis minden eladott lemezt külön számol.

Beyoncé sem panaszkodhat

Forrás: AFP/2016 Getty Images/Theo Wargo

Üröm az örömben, hogy az Amazonon olvasható visszajelzések alapján a megrendelt Mozart-csomagot több rajongó is a 33-as lemez nélkül kapta meg, amelyen például az Egy kis éji zene is hallható. 

Persze más toplisták is forgalomban vannak. A Nielsen SoundScan mérése szerint Beyoncé adta el a legtöbb lemezt, szerintük csak Amerikában 1,7 millió fogyott a Lemonade-ből.

(Címlapi kép: Leemage/Costa)