Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Mégsem a fasizmus lett az év szava

2016.12.19. 15:32
Ebben tényleg minden benne van, amit 2016-tal kapcsolatban érzünk.

A Merriam-Webster szótár szerkesztői november végén paráztak rá arra, hogy a fasizmus lesz a befutó az év szava versenyben, ami mindig annak alapján dől el, hogy mire kerestek rá a legtöbben idén az online felületen. A Twitteren kértek segítséget, és nem is hiába, hiszen végül sikerült letaszítani a rossz emlékű politikai mozgalmat a trónról. Ráadásul egy olyan szó győzött, amely a lehető legpontosabban írja le ezt az évet:szürreális.

Általában konkrét világesemények hatására lendül meg egy-egy szó. A szürreális például főleg nagy terrorcselekmények után szokott megugrani, mint a 9/11 volt. „Az idei év azért figyelemre méltó, mert számos történés után kerestek rá az emberek erre a kifejezésre” – mondta Peter Sokolowski, a szótár egyik szerkesztője.

Idén is voltak sajnos bőven sokkoló terrortámadások, rengeteg legendás művész halt meg, és a Brexitről vagy Trumpról akkor még nem is beszéltünk. Az adatok szerint a legtöbben az amerikai elnökválasztás után kerestek rá a szürreálisra, azért is tudott akkorát hajrázni a végén. Az eredmény mindenesetre szépen kiegészíti az Oxford szótárét, ahol a „posztigazság” lett az év szava.

(Címlpai kép: AFP)