Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Björk nyílt levelet írt a szexista zenei újságíróknak

2016.12.24. 12:28
Szerinte az az általánosan elfogadott nézet, hogy nők a szerelmükről, a pasijukról énekeljenek, mert ha a témájuk nem a szerelem, hanem mondjuk az atomok, a galaxisok vagy az aktivizmus, akkor rögtön kritizálják őket. Björk kirohant a szexista média ellen.

Az izlandi énekesnő a Facebook-oldalán írt nyílt levelet a „szexista zenei újságíróknak”, miután DJ-ként lépett fel a Day For Night, houstoni fesztiválon olyan férfi előadók társaságában, mint Aphex Twin, Arca vagy az Oneohtrix Point Never. Néhány kritika elolvasása után döntött úgy, hogy felszólal a zenei újságírásban is tetten érhető szexizmus ellen. 

Azzal kezdi sorait, hogy bár karrierje során sosem kelt ki a szexizmus és nők lealacsonyítása ellen, de most rendkívüli pozitív energiákat érzékel, amik lehetséges változásokat sejtetnek, ezért ideje neki is véleményt mondania. Konkrétan az váltotta ki belőle az indulatokat, hogy a dj-zését egyes újságírók úgy interpretálták, hogy Björk mostanában nem „előad" hanem a pult mögé „rejtőzik". Szerinte egyik említett férfi kollégájára sem használnák az újságírók a „rejtőzködés” szót. Úgy gondolja, hogy ez egyértelműen egyfajta szexista megnyilvánulás a média részéről.

A levélben hozzáteszi, hogy a női előadókat csak addig nem bántják a zenei újságírók, amíg a pasijukról, a szerelmükről énekelnek, de amint olyan témákat dolgoznak fel, mint az „atomok, a galaxisok, az aktivizmus vagy matekos zenét csinálnak”, azonnal kritika éri a nőket. 

(Címlap:Picture-Alliance/AFP/Britta Pedersen)