Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Legendás fotógyűjtemény válik online elérhetővé

2016.12.29. 11:46
Digitalizálják és online bárki számára elérhetővé is teszik az Eastman Múzeum 400 ezer darabos fényképgyűjteményét. Ritkán látott képek kerülnek fel a netre Marilyn Monroe-ról, Frida Kahlóról vagy a fényképezés történetének egyik úttörőjétől, Louis Daguerre-től.

A Kodak alapítójának, George Eastmannak az egykori birtokán, a New York állambeli Rochesterben működő Eastman Múzeum már elkezdte felpakolni a fotókat az online adattárába. Az 1947-ben alapított, a világ legrégebbi fotóművészeti múzeuma több mint nyolcezer fotográfustól őriz és mutat be legalább 400 ezer fényképet és negatívot, és ezeket a következő hónapokban nagy erőkkel digitalizálja is. Első körben 250 ezer fotó kerül fel a múzeum oldalára, de ezenkívűl még 28 ezer archív filmanyag és nagyjából 3 millió, kamerával felvett, rövid mozgóképfelvétel is digitalizálásra vár. Érdemes tehát rendszeresen felmenni a honlapra, mert a tartalom folyamatosan újul. 

Alvin Langdon Coburn „Miss Morris és osztálya” című fotója, vélhetően 1922-ből

Forrás: Facebook/ George Eastman Museum

Az online galériában művész, fotóalany, évszám és képméret szerint is jól kereshetők a fényképek. Találunk többek között Marilyn Monroe-ról vagy Andy Warholról ritkán látott képeket, rákereshetünk Nickolas Muray Frida Kahlóról készült fotósorozatára, a tízes vagy a húszas évekből származó munkákra, de vannak már fent képek az 1800-as évek első feléből, a fényképezés egyik úttörőjének számító Louis Daguerre-tól is. 

Forrás: NOTIMEX/Especial

(Címlap: leemage/©Bouthors/Leemage/Bouthors)