Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Szinte fillérekért kapta meg a lengyel kormány a világhírű gyűjteményt

2016.12.30. 10:17
Az előzetesen felbecsült, 2 billió eurós értéke helyett 100 millió euróért adta el a lengyel kormánynak a világ egyik leghíresebb magángyűjteményét a Czartoryski- család. A 86 000 műtárgyból, 250 000 kéziratból és könyvből álló gyűjtemény darabjai között szerepel például Leonardo da Vinci Nő hermelinnel című műve, illetve több neves Renoir- és Rembrandt-festmény is. 

Adam Karol Czartoryski, a magángyűjteményt 1802-ban megalapító Izabela Czartoryska hercegnő leszármazottja azzal indokolta a lengyel kormány felé tett nagylelkű gesztust, hogy ősei mindig is a lengyel nemzetért dolgoztak:

Ez az én döntésem volt, úgy éreztem, a lengyel embereket illeti a gyűjtemény."

Alapítványa elnökségi tagjai azonban nem helyeselték a nagyvonalú adományt, tiltakozásul többen le is mondtak tisztségükről. Akármi is vezette az alapítványt vezető Adam Karol Czartoryskit döntésében, az eddig magánkézben lévő világhíres gyűjtemény immár a lengyel állam tulajdonába került. A lengyel kulturális miniszter ígérete szerint a krakkói Nemzeti Múzeumban hamarosan mindenki megtekintheti a kollekció legszebb darabjait.

(AFP)