Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Meghalt a Beatles első menedzsere

2017.01.01. 11:47
Allan Williams volt a liverpooli Jacaranda klub tulajdonosa, ahol a Beatles első koncertjeit játszotta. Ő vitte őket autóval Hamburgba is, ahol a zenekar az első években szintén népszerűvé vált. A menedzser 86 évesen halt meg.

Elég sokan állítják, hogy ők fedezték fel a Beatlest, de Allan Williamsnek is voltak jó érvei amellett, hogy nélküle miért nem létezett volna a zenekar. Williams 1957-ben nyitotta meg a Jacaranda klubot a liverpooli Slater Streeten, ahová a környékbeli fiatalok közül a művészeti főiskolás John Lennon, Paul McCartney és Stuart Sutcliffe is lejártak.

Meg is kérdezték Williamst, nem játszhatnának-e új zenekarukkal a klubban. A tulajdonos megkérte őket, hogy előbb fessék ki a színpad környékét, de utána megengedte nekik, hogy koncertet adjanak. A siker miatt 1960-ban Williams más liverpooli klubokba, köztük az igazi városi ismertséget meghozó Cavern Clubba is segített bejuttatni Lennonéket, majd autón Hamburgba vitte őket, ahol a Beatles első felállása több koncertet is adott a hatvanas évek legelején, megalapozva hírnevüket.

A zenekarhoz időközben csatlakozott George Harrison és Pete Best dobos is, Williams viszont 1961-ben összekülönbözött a többiekkel, akik végül nem vele, hanem Brian Epstein producerrel írtak alá ötéves szerződést 1961-ben, ekkor már Sutcliffe nélkül.

Williams később The Man Who Gave the Beatles Away című memoárkötetében írt a zenekar indulásának éveiről, és arról, mennyire büszke, hogy ott lehetett Lennonékkal az első években. „Sokan mondják nekem, mennyire örülnének, ha ott lehettek volna Liverpoolban a hatvanas évek elején. Hát én ott voltam, és remekül éreztük magunkat – persze nem tudtuk, hogy történelmet írunk."

Allan Williams december 30-án, 86 éves korában halt meg.

(Címlapi kép: Bianchetti/Leemage)