Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Dragomán György elmondta, miért indított új facebookos játékot

2017.01.06. 12:41
Emlékeznek még pár éve a verses kihívásra, amelyet Szabó Balázs indított el a Facebookon? A kezdeményezés célja az volt, hogy cicás képek helyett mindenki kedvenc magyar versét posztolja a Facebookra. Dragomán György író most még izgalmasabb játékot indított. Az alapötlet egyetemista korából származik, amikor az Eötvös Collegiumban szobatársa arra kérte, foglalja össze neki röviden Joyce Ifjúkori önarckép-ét a másnapi vizsgára, mert nem volt ideje elolvasni.

„Még diákkoromban, az Eötvös Collégiumban egyszer egy regényvizsga előtti éjszakán megkért Pintér Karcsi barátom, foglaljam neki röviden össze Joyce-tól az Ifjúkori önarcképet. »Vívódik, töpreng, vívódik, töpreng, innen el kell menni« mondtam neki, szokásom szerint hadarva. Másnap a vizsgán, hogy, hogy nem, pont azt kérdezték tőle, mi az Ifjúkori önarckép lényege, elmondta, átment. Ez aztán legendás sztori lett kollégistakörökben. Ez jutott eszembe, amikor megláttam egy angol oldalon, hogy hat szóban foglalják össze a regényeket. Gondoltam, csinálhatnánk ezt magyarul is, végül is, ha egyetemista koromban játszottam, akkor meg lehetne újra próbálni. Gyorsan megfogalmaztam a szabályokat, és feltettem az oldalamra. Végül is az, hogy »vívódik, töpreng, innen el kell menni« pont hat szó. Perceken belül érkezni kezdtek a szellemesebbnél szellemesebb regényzanzák”

– írta kérdésünkre Dragomán György író. 

A zanzajáték lényege annyi, hogy írjunk egy mindössze hat szóból álló posztot, amely összefoglalja kedvenc regényünk tartalmát. Fontos, hogy a szavak között nem szerepelhet a regény címe, és a történet szereplőinek nevét sem lehet említeni. 

Dragomán György egyik feladványa így szól: „Majdnem hajnalodik, mire a hirdetésszervező hazabolyong.”

Azóta több ezren adtak fel hasonló rejtvényt a Facebookon, és egymás kedvenc könyveire is előszeretettel tippelnek az emberek. Egy kis inspiráció azoknak, akik beszállnának a játékba:

„Utcakő, éhség, börtön, lázadás, szerelem, a fény városa.” (Victor Hugo: A nyomorultak)

„Morfinista magánkopó megfejti a lápvidék titkát.” (Arthur Conan Doyle: A sátán kutyája)

„Senki sem születik eleve elrendelve Káinnak.” (John Steinbeck: Édentől keletre)

„Apám múltja napvilágra került, módosítom regényem.” (Eszterházy Péter: Javított kiadás)

„Szociomókus bolyong a hetedik kerületben.” (Konrád György: A látogató)

(Címlapi kép: Polyák Attila, Origo)