Hetvenéves lenne David Bowie

2017.01.08. 11:28
Január 8-án ünnepelte volna David Bowie a hetvenedik születésnapját. Sajnos ezt már nem érhette meg, viszont erre az alkalomra időzítették a Bowie legutolsó felvételeiből összeállított posztumusz kislemez megjelentetését, amelyhez új – még ropogós – videoklip is érkezett. 

A No Plan című, mindössze négy dalból álló, egyébként fantasztikus kislemez már hallgatható Spotify-on is. A címadó dalhoz pár órája debütált az új videoklip is, amelyben megbabonázott emberek egy kirakatban régi tévéket bámulnak, a készülékek képernyőin pedig egyebek mellett a No Plan dalszövege jelenik meg.

A klipben nem használtak fel archív felvételeket Bowie-ról, viszont így is találunk finom utalásokat az énekes életére. A videóban szereplő elektronikai szaküzletet például Newton Electricalnak hívják, ami utalás A földre pottyant férfi David Bowie által játszott főszereplőjének a nevére. Ezenkívül az űrről készült felvételeket is láthatunk a képernyőkön, az űr témája pedig Bowie pályafutását kísérte végig. 

A klip azután jelent meg, hogy a hétvégén bemutatták a BBC kettes csatornáján a tavaly elhunyt énekes utolsó öt évét feldolgozó dokumentumfilmet, a David Bowie: The Last Five Yearst. A filmből, amely igyekszik az énekesről alkotott sztereotípiák mögé nézni, többek között az derül ki, hogy az utolsó albuma, a Blackstar készítésekor Bowie valójában még nem tudta, hogy mennyire rossz az állapota. A lemez már teljesen és a klip is majdnem kész volt, mikor befutott az utolsó, elkeserítő diagnózis, hogy nincs értelme a további kezeléseknek.

 

A No Plan az utolsó három, még Bowie életében felvett dal egyike, az EP-re a Killing a Little Time, a When I Met You című számok, valamint a Blackstarról ismert Lazarus című kerültek fel.

(Címlap:Collection Christophel/© British Lion Film Corporation / Cinema 5/British Lion Film Corporation /)