Nagyot bukott a Louvre a terrortámadások miatt

2017.01.08. 16:36
Majdnem tízmillió euróval kevesebb bevétele és 15 százalékkal kevesebb látogatója volt tavaly a Louvre-nak, amiért a terrorveszély következtében az emberek kerülték a világ egyik legkedveltebb múzeumát. 

Jean-Luc Martinez, az intézet igazgatója szerint Párizs többi múzeuma is jelentős veszteségeket könyvelhet el 2016-ra. Ugyan a Louvre-hoz hasonlóan negatívan értintette a Musée d'Orsay-t és a Pompidou Központot is a terrortámadások miatti félelem, ám egyik múzeum sem bukott akkorát, mint a 2012-ben a leglátogatottabbnak kikiáltott Louvre.

A Louvre esetében a látogatószám 15 százalékkal való csökkenése ugyanis kétmillió múzeumba járó ember ideiglenes elvesztését jelenti. A bevételkiesés nemcsak a csökkent jegyeladásokból következett, de az emberek a múzeum könyvesboltját és az éttermeit is kerülték – mondta Martinez a Figarónak

A 2015 januárja óta többször is az Iszlám Államhoz kötődő terrortámadásokkal sújtott Franciaországba eleve kevesebb (6 százalékkal) külföldi turista érkezett, és még kevesebben keresték fel a Szajna-parti intézményt. Bár a francia látogatók száma nem csökkent, az osztálykirándulások során az iskolák már elkerülték a múzeumot. 

Az igazgató állítása szerint az amerikaiak továbbra is hűségesek a Louvre-hoz, azonban a japán turisták 61 százaléka, az orosz látogatók 53 százaléka, a brazilok 47 százaléka és a kínaiak 31 százaléka az utóbbi két évben már kihagyta az intézményt a városnéző programjából. 

Nem lesz könnyű felépülni ebből a rossz anyagi helyzetből, ami viszont még mindig nem olyan vészes, mint amilyen siralmas volt 2001-ben, a szeptember 11-i terrortámadás után. Akkor 36 százalékkal esett vissza a Louvre látogatóinak száma, és a múzeumnak három évébe telt, mire visszaállt a régi forgalom. 

(Címlap: AFP/ALAIN JOCARD/Alain Jocard)