Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Kiosztották a Golden Globe-okat, Meryl Streep meg Donald Trumpot

2017.01.09. 09:00
Vasárnap éjjel tartották a gálát, a színésznő gyújtó hangú beszédet tartott.

Meryl Streep nyugodt szívvel nevezhető a Golden Globe királynőjének, hiszen nála többet egyetlen színész sem nyert a díj történetében (harminc jelölés és nyolc győzelem). Most vasárnap a Cecil B. DeMille-ről elnevezett életműdíjat ítélték neki a Hollywoodban akkreditált külföldi újságírók, ám nem ez volt az igazán érdekes, hanem az, amit a köszönőbeszédében mondott. A berekedt Streep ugyanis megindító és harcos beszédben állt ki Hollywood és Amerika értékei mellett, amelyek szerinte veszélybe kerültek Donald Trump megválasztásával, akinek a nevét egyébként egyszer sem mondta ki a beszédben.

Akárcsak Hugh Laurie, először ő is felhívta a figyelmet, hogy az új elnök által legdémonizáltabb csoportok ülnek a teremben: Hollywood, a külföldiek, és a sajtó. Majd mindenkit emlékeztetett arra, hogy Hollywoodot a kívülállók és külföldiek csinálták, és szinte semmi sem maradna belőle, ha mindenkit kirugdosnának, aki nem oda született.

Streep rengeteg nagyszerű alakítást látott tavaly, de egy vágta mellbe igazán: amikor az elnöki székre pályázó Donald Trump sok ezer ember előtt csinált viccet egy fogyatékkal élő riporterből. Összetörte a szívemet, mikor láttam, és azóta sem tudom kiverni a fejemből azt a pillanatot. Mert ez nem egy filmben történt, hanem a való életben – mondta Streep, aki szerint a tiszteletlenség tiszteletlenséget szül, az erőszak pedig erőszakot.

Szerinte azzal mindenki csak veszít, ha a kiváltságosak arra használják a hatalmukat, hogy másokat megalázzanak.

Streep szerint ezért van óriási szükség a független sajtóra, hogy számon kérje a hatalmukkal visszaélőket. Ezért egyből bizottságot is alapított az újságírók megvédésére.

A színésznő beszéde láthatóan nagy hatással volt a teremben lévőkre, érdemes figyelni a megindult arcokat a videón, és a Twitteren is sok híresség rótta le hódolatát a bátorsága előtt. Trump persze nem volt ennyire elragadtatva, és azonnal visszaszólt, „Hillary imádónak” titulálva Streepet, aki szerinte amúgy is túlértékelt Hollywoodban. A leendő elnök azt is cáfolta, hogy ő valaha kigúnyolt volna egy fogyatékkal élő újságírót, állítása szerint, sohase tenne ilyet. Ezzel csak az a probléma, hogy az esetet videóra vették, és elég nehéz máshogy értelmezni, mint ahogy Streep és sok millió néző tette.  

A Golden Globe persze nem pusztán Streep szenvedélyes beszédéről, hanem a díjazottakról is szólt. A Kaliforniai álom hatalmasat tarolt, hét kategóriában győzött, közte a legfontosabbakban is. A teljes listát itt lehet megnézni.

(Címlapi kép: AFP)