Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Új bizonyíték került elő arról, ki volt William Shakespeare

2017.01.09. 13:20
Parádés nyomozói munkát végzett Heather Wolfe, a washingtoni Folger könyvtár munkatársa. Új bizonyítékot talált rá, hogy a stratfordi William Shakespare létezett, és drámákat írt.

Lehet, hogy első pillantásra ez nem valami nagy eredmény, de a Shakespeare szerzőségét megkérdőjelező elméletek egyik alappillére éppen az, hogy a Stratford-upon-Avon-i születésű William Shakespeare (más írásmód szerint Shaxberd vagy Shaxpere) valójában csak kirakatember volt, akinek nem sok köze volt a színházhoz.

A Shakespeare szerzőségét vitató akadémikusok szűk csoportja, elsősorban az oxfordi elmélet hívei – akik szerint Edward de Vere, oxfordi főúr írta a drámákat – azt állítják, hogy a színházzal kapcsolatos dokumentumok, az első kiadások címoldala, a pályatársak visszaemlékezései hamisítványok, mert a színházi szakma érdekelt volt abban, hogy elrejtsék de Vere szerzőségét.

Edward de Vere

Forrás: Wikipedia

Éppen ezért fontos, hogy a Heather Wolfe által talált bizonyíték nem színházi közegből származik. Még a drámaíró apja, John Shakespeare igényelt nemesi címert a családnak – noha kereskedő volt, némi pénz ellenében bizonyos nemesi kiváltságokat ő is megszerezhetett. John Shakespeare halála után fia, William próbálta kitartóan megszerezni a címert, amelyre a „Non sanz droit” („Nem jogtalanul”) mondatot íratta a család. 

Wolfe most két, a címerkiadást intéző beosztott hivatali levélváltására bukkant, amelyben kérelmezőként Shakespeare-t is említik. Itt kétséget kizáróan a stratfordi Shakespeare-ről van szó, akit a „játszóként” említenek. A korabeli megfogalmazás alapján ez nem csak színészt, hanem általában véve színházi embert jelent. 

Egy kocka a 2011-es Anonymous című filmből, amely a Shakespeare szerzőségét vitató összeesküvés-elméletekre épül

Forrás: AFP

A könyvtáros elmondta: biztos benne, hogy rengeteg más hasonló, közvetett forrás hever még feltáratlanul a könyvtárakban, amelyek kétséget kizáróan bizonyíthatnák, hogy Shakespeare drámaíró volt. Ezt egyébként csak a tudósok nagyon szűk csoportja vitatja, az viszont többé-kevésbé elfogadott tény, hogy Shakespeare néhány drámáját nem egyedül írta. Ez magyarázza, hogy az Oxford Press új Shakespeare-kiadásában Christopher Marlowe-t is feltüntetik társszerzőként a VI. Henrik mindhárom részénél.

(Címlapi kép: AFP)