Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Ingyen csinálják, amit más négyszázmillióért

2017.01.10. 11:14
Térey János, Závada Péter, Simon Márton és rajtuk kívül is több tucat író, költő csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amely a Kárpát-medencei Tehetséggondozó íróakadémia elleni akcióként indult.

A mentorálási akciót Ijjas Tamás indította a Facebookon, vállalva, hogy egy évig ingyen mentorál egy kötettel nem rendelkező pályakezdő írót. Arra a hírre reagált ezzel, hogy a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. íróakadémiája négyszázmillió forintos állami támogatást kapott az idei évre, miközben a legtöbb írószervezet ennek a töredékéből gazdálkodhat 2017-ben, a szintén fiatal írók támogatásával foglalkozó József Attila Körnek például 760 ezer forintot ítéltek meg.

Folyamatosan bővül az Ijjas akciójához csatlakozó írók, költők tábora. A mentorálást vállaló szerzők között van Térey János, Simon Márton, Sirokai Mátyás, Nemes Z. Márió, Bartók Imre, Závada Péter, Lanczkor Gábor, Sopotnik Zoltán, Krusovszky Dénes vagy Tolvaj Zoltán is, de rajtuk kívül is nagyon sokan jelezték már, hogy csatlakoznának a kezdeményezéshez, jellemzően a csatlakozó írók Facebook-falán, kommentben.

Az Orbán János Dénes vezette KMTG elleni tiltakozásként már petíció is indult, a József Attila Kör pedig az év első napjaiban 400 forintot ajánlott fel a részükre, hogy ezzel is felhívják a figyelmet az egyoldalú és aránytalan támogatási rendszerre.

(Címlapi kép: MTI/Balogh Zoltán)